28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Objavljen je album Detour10

Više od autora

- vl promo-

m_detour_detour10_objavljen_coverGlazbeni put grupe Detour nikada nije bio pravocrtan i najkraći mogući. Uvijek je pravo prvenstva imala kvaliteta i njihovo pomalo pomaknuto, drugačije ‘slušanje’ glazbe i inzistiranje na tome da budu unikatni. U godini u kojoj se navršava 10 godina postojanja Detoura dogodile su se velike promjene u bendu. Gina Damjanović postala je nova pjevačica i uspješno je ‘lansirana’ početkom godine velikim hitom ‘Zaljubila sam se’. Potpuno prirodno nametnula se potreba da album koji je svojevrsno propitivanje 10 godišnje karijere interpretira upravo Gina i da mu jedan vremenski odmak i svježu krv.

U odabiru pjesama koje će dobiti svoje novo čitanje najzaslužniji je autor Nenad Borgudan koji je na ovom izdanju najveći dio pjesama potražio na prva 2 albuma ‘Detour’ i ‘TV’. Njegovo pristup baziran je na suprotstavljanju akustike i elektronike, ali i još puno ‘začina’.

Kao dobra referenca poslužit će isječak iz recenzije muzike.hr: ‘… Ritam sekcija je još dublje zaronila u funk – najupečatljiviji instrument u zvučnoj tapiseriji Detoura su udaraljke (bongosi ili konge ili nešto treće, pitanje je sad), što će reći, Detour je odlučio ‘baciti čagicu’, pa kud puklo da puklo. K tome, bend je svoje dionice snimao uživo (limena sekcija, gudači i vokali su snimani posebno), što je doprinijelo zvučnoj koheziji i općem ‘grooveu’ koji je u svom obimu apliciran na starom hitu iz perioda djelovanja pod imenom Yammat, ‘Tvoje lice se promijenilo’.’ (Z.Tučkar)

Ili isječak iz recenzije objavljene na portalu Soundguardian.com: ‘DETOUR10’ tako je, u cjelini uzevši, prije svega album, ne kompilacija: za to se “izborio” ne samo kraćom minutažom već i jedinstvenim ugođajem, stalnim ozračjem tog tuluma kojeg stalno spominjem, uklopivog u kakav manji, možda i zadimljeni prostor, ali i na neku raskošnu terasu. Jako dobra svirka oslobođena ‘postoperativnih’ zahvata i elektronike (što nije samo po sebi vrlina, već opet izborena odlika) te zahvalan autorski repertoar uokvirile su zbirku pjesama kakvih naše radio-postaje trebaju biti gladne.’ (T. Matošin)

m_detour_detour10_objavljen_ST

Terapija.net: ‘Iz priloženog, može se čuti da su Detour, prilično dobro “odradili’ odlazak Maje Posavec, kao glavnog vokala, te da se nova pjevačica Gina Damjanović, lijepo udomaćila u stare pjesme, a kako zvuči u novoj čuli smo početkom godine uz ‘Zaljubila sam se’. Stoga, ne preostaje drugo, nego poželjeti im još barem par puta 10.’

Zvuk albuma ‘Detour10’ pomogli su gostujući glazbenici: Ante Prgin Surka, Ozren Žnidarić, Andrej Jakuš, Dean Melki i Stanislav Kovač.

Glazbeni producent i aranžer puhačkih i gudačkih dionica je Nenad Borgudan a urednik izdanja Ema Gušavac. Snimatelj je Berko Muratović za Fun House studio, miks potpisuje Srđan Sekulović Skansi, za studio kod Skansija za mastering je brinuo Filip Vidović a za grafički dizajn Superstudio.

CD ‘Detour10’ potražite u Aquarius Music Shopovima (Varšavska 13 i Branimir centar) i ostalim prodajnim mjestima dobre glazbe. Album možete preslušati i  na Deezeru.

Popis pjesama: Plešem sama / Čudno / Proljeće i ja / Zaboravi / Ljeto počinje / Zmaj / Prijatelj / Mjesec / Gledano sa strane / Tvoje lice se promijenilo

DETOUR: TVOJE LICE SE PROMIJENILO [2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno