28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Objavljen prijedlog školskog kalendara: zimski odmor u dva dijela, a Svjetski dan učitelja trebao bi biti nenastavni dan

Više od autora

- vl promo-

Ministarstvo znanosti i obrazovanje na e-savjetovanju je objavilo prijedlog školskog kalendara. Po njemu, nova nastavna godina počinje 4.rujna 2023., a završava 21. lipnja 2024. godine, odnosno 17. svibnja za učenike završnih razreda srednje škole, piše Jutarnji list.

Jesenski odmor za učenike počinje 2. studenoga i traje do 3 studenoga, s tim da nastava počinje 6. studenoga.
Zimski praznici ponovno su podijeljeni u dva dijela. Prvi je dio od 27. prosinca do 5 siječnja, a nastava počinje 8. siječnja. Drugi, pak, dio počinje 19. veljače 2024. godine i završava 23. veljače, a nastava počinje 26. veljače.
Proljetni odmor počinje 28. ožujka, službeno završava 5. travnja, a s nastavom se kreće od 8. travnja.
Sudionici javne rasprave otvorili su raspravu o trajanju zimskih praznika. Dio prosvjetara smatra kako zimske praznike treba vratiti na staro, odnosno organizirati ih u komadu kao što je bilo nekad. Drugima pak odgovara praksa s češćim, ali kraćim odmorima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja svake godine donosi novi školski kalendar, a ovoga puta u javnoj se raspravi pojavio prijedlog koji je već prvoga dana javne rasprave dobio podršku učitelja i nastavnika. Po njemu, u škole bi trebalo uvesti nenastavni dan i to 6. listopada kada se obilježava Svjetski dan učitelja. Time bi se, smatraju, barem malo pažnje posvetilo dignitetu prosvjetnih djelatnika. Dan učitelja trebalo bi u školama obilježiti prigodnim programima umjesto nastavom, predlažu prosvjetari.

Nacrt školskog kalendara u javnoj je raspravi do 31. ožujka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno