Cover: Vesna Zednik
“U stvaranju ove glazbe bio sam vođen s dva instinkta –  da stvari držim pod kontrolom, da imam sve zapisano, i da je jasno što je prije zvučalo i što će biti, i nasuprot tome – da pustim da glazba i glazbenici sami po sebi rade, da se razvijaju i da je ishod posve neizvjestan. Tako da su neke kompozicije detaljno raspisane, a neke su donesene samo kao bazične skice. Band je elegantno odreagirao i na jedno i na drugo.”
Ivan Kapec, istaknuti zagrebački jazz gitarist i skladatelj,  objavljuje svoj peti solo album kojem prethode “Lancun” (2001), “Bava” (2003), “Time traveling” (2014) i “Razor” (2017).  U posljednje vrijeme Ivanove aktivnosti vezane su za grupu Kozmodrum, suradnju s pjevačicom i autoricom Majom Posavec, te vođenje glazbenog kolektiva Sunrise Session.
Za ovaj album Ivan je okupio vrsne jazz glazbenike mlađe generacije – Mario Bočić – tenor saksofon, Šimun Matišić – vibrafon, Ivar Roban Križić – kontrabas i Borko Rupena – bubnjevi, znani već publici iz bendova Mary May, Big band HRT-a, Harlequin Art Collective itd.
Album je sniman glasovitom studiju Artesuono u Udinama u Italiji krajem srpnja ove godine. Snimanje, miks i mastering potpisuje višestruko nagrađivani Stefano Amerio, inače redovan suradnik diskografske kuće ECM, odnosno njezinog producenta Manfreda Eichera. U tom su studiju nedavno snimali glazbenici kao npr. Eivind Aarset,  Gary Peackok, Enrico Rava, itd.
Samo snimanje napravljeno je na starinski način, kako se obično snimaju jazz ploče – brzo i efektivno, u samo dva dana.  Kako je odsvirano, tako je i snimljeno, bez suvišnog editiranja i postprodukcije. Kompozicije koje se predstavljaju na ovom albumu Kapeca otkrivaju kao tankućutnog skladatelja i bariton gitaristu koji glazbenu ekspresiju provodi maštovitim melodizmima i šarolikim ritmičkim teksturama.
“Crta odvaja prostor kaosa od prostora za kojeg smatramo da je organiziran na neki način. Tako ju ja zamišljam.  I onda, upirući se na toj pretpostavci čini mi se da  razaznajem gdje je kaos, a gdje red. To je lijep osjećaj, ali traje vrlo kratko.” Ivan Kapec
Naslovnu fotografiju, kao i portrete potpisuje fotografkinja Vesna Zednik, dobitnica prve nagrade HFC-a za najbolji portret 2019. godine.
Izdanje “Crta” objavljuju u zajedničkoj suradnji izdavačka kuća Nota Bene i Zona muzika u petak 23.10.2020. kada će biti dostupno na svim digitalnim servisima širom svijeta, a krajem godine izlazi i fizičko izdanje na vinilu.