13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Objavljen popis predgrupa za zagrebački koncert Dead Kennedysa!

Više od autora

- vl promo-Najveće ime drugog vala punk rocka i trenutno najveći još uvijek postojeći punk band iz ‘stare garde’, američke legende punk i hardcore scene Dead Kennedys, 27. listopada dolaze u zagrebački Boogaloo, u sklopu svoje Europske turneje. To će biti njihov prvi dolazak u Hrvatsku u svojoj 38 godina dugoj karijeri, a kao predgrupe će nastupiti čak tri lokalna benda, sva tri sa dugim radnim stažom.

Pogreb X
Pogreb X

Prvi su legende ovdašnjeg punk rocka, vinkovački Pogreb X koji spadaju u drugi val ex-yu punk scene, poznati su po ekscentričnom pjevaču Satanu Panonskom. No, malo ljudi zna da je Satan došao u već postojeći bend i da je većinu pjesama napisao osnivač benda, tadašnji basist, danas pjevač, Adolf Soldo. Pogreb X  se 1985. razilaze sa Satanom i prestaju svirati dok je Satan nastavio solo karijeru svirajući i dalje pjesma Pogreba X, malo ih izmijenivši. 2003. se Pogreb X ponovo okuplja za jednu svirku u Vinkovcima, no interes je bio toliki da sviraju i dandanas.

Druga predgrupa dolazi iz Beograda i slove za hard core punk legende. Vox Populi postoje od 1994. i očito je da su najviše slušali The Exploited. Glavni akter je pjevač i vođa benda, lokalna beogradska punk legenda Nenad Vlasić zvan Rudar. Tekstovi su im socijalno politički angažirani obrađujući svakodnevnicu u kojoj žive te pripadaju DIY (Do It Yourself) sceni, znaći punk to the core. Ove godine su nastupili na največem punk festivalu na svijetu, ‘Rebellion’ u britanskom Blackpoolu.

Treća predgrupa su zagrebački stari punkeri Eksodus koji su nastali od ex članova legendarnog zagrebačkog punk banda Skol, djelovali su sredinom osamdesetih i ponovo se okupili 1999. Poznati su po tome jer često sviraju sa poznatim stranim punk bendovima i jedni su od rijetkih lokalnih bandova koji sviraju old school punk rock.

m_dead-kennedys_koncert-boogaloo_posterDead Kennedys su osnovani 1978. u San Franciscu i jedan su od najutjecajnijih punk rock bandeova koji su utjecali na mnoge bandove i izvan punk rock scene. Svoje ime ne povezuju direktno sa obitelji Kennedy već sa njihovom tragedijom koju povezuju sa krajem ‘američkog sna’. Prvi singl ‘California Uber Alles’ objavili su 1979. i sa njime odmah uzburkali javnost zbog direktnog napada na tadašnjeg guvernera Californije, Jerry Browna prozivajući ga nacistom. Zbog takvih angažiranih stavova su ih mediji prozvali američkim Sex Pistolsima. Sa svojim drugim singlom ‘Holiday In Cambodia’ su potvrdili svoje stavove dok su glazbeno dokazali da donose nešto novo i zanimljivo u punk rock scenu. Gitarist East Bay Ray iskombinirao je punk energiju sa garage surfom i postao jedan od najzanimljivijih, ne samo punk, gitarista kojeg štuju mnogi etablirani glazbenici i izvan punk scene. Sa svojim prvim albumom ‘Fresh Fruit For Rotting Vegetables’ koji je objavljen 1980. godine Dead Kennedys postaju uz škotske The Exploited i britanske U.K. Subs predvodnici druge punk generacije, tako postavši uz Ramones najznačajniji američki punk band.

Dead Kenndy's
Dead Kenndy’s

Sve ovo se smatra još većim uspjehom kada se zna da Dead Kennedys ne pripadaju ni jednoj velikoj izdavačkoj kući, već su sva njihova izdanja objavljena za njihovu izdavačku kuću Alternative Tentacles koju je osnovao pjevač Jello Biafra. Zbog toga su postali inspiracija i uzor cijeloj DIY (Do It Yourself) sceni. Singl ‘Too Drunk To Fuck’ dolazi do 30. mjesta oficijalnih top lista u Americi i Europi i ostaje na listi 100 najpopularnijih pjesma iz osamdesetih. Na idućem EP-u ‘In God We Trust Inc.’ i albumu ‘Plastic Surgery Disasters’ se Dead Kennedys odmiču od tipičnog punk rock zvuka kombinirajući ga jazzom te primičući hard core zvuku dok gitara East Bay Raya sve više zvuči surferski što im osigurava još veću popularnost. ‘Plastic Surgery Disasters’ je licencno objavljen i bivšoj Jugosaviji za slovensku diskografsku kuću RTV Ljubljana. Na idući albumu ‘Frankenchrist’ koji je objavljen 1985. se Dead Kennedys okreću mekšem zvuku, no još uvijek zadržavajući socijalno političko angažirane tekstove otpijevane na specifičan satirički način. 1986. godine objavljuju svoj četvrti i posljednji album ‘Bedtime For Democracy’ sa kojim se vračaju punk rock zvuku dok je sam naziv i tematika albuma inspirirana tadašnjim američkim predsjednikom Ronaldom Reganom. Naziv albuma je inspiriran igranim filmom ‘Bedtime For Bonzo’ iz 1951. u kojem glumi Ronald Regan. Nakon koncerta u San Franciscu u veljači  1986. Dead Kennedys prestaju sa radom i svatko od članova kreće svojim solo karijerama. 1987. izlazi kompilacijski album ‘Give Me Convention Or Give Me Death’, kompilacija ranih singlova i njihovih B strana.

Godine 2003. se Dead Kennedys ponovno okupljaju i od tada konstantno sviraju turneje po cijelom svijetu.

Početak koncerta je najavljen za 20 sati, a cijena ulaznica iznosi 150 kn, a na ulazu 170 kn. Ulaznice se mogu kupiti na slijedećim pretprodajnim mjestima i online shopovima: u Zagrebu: Dirty Old Shop – Tratinska 18 (online: http://www.dirtyoldempire.com/shop/ i 01 5573 888), Kloto – Masarykova 14, Purgatory – Ozaljska 46, Octopus Piercing Studio – Gundulićeva 31, , Rockmark – Berislavićeva 13. U Rijeci: Dallas Music Shop – Splitska 2A, ON PAROLE – http://www.on-parole.com/shop/tickets, Eventim sistem www.eventim.hr.

DEAD KENNEDYS: CALIFORNIA ÜBER ALLES [1980]

POGREB X: ADVOKAT, LIVE [2010]

VOX POPULI: ISTO KAO PRE

EKSODUS: I WANN BE YOUR DOG, LIVE [2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno