28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Objavljen trailer za film “Illyricvm” Simona Bogojevića Naratha

Više od autora

- vl promo-


Dugometražni igrani prvijenac redatelja Simona Bogojevića Naratha svjetsku premijeru imat će na ovogodišnjem, 69. Pulskom filmskom festivalu. Film je nastao u produkciji hrvatske Kinorame, u koprodukciji sa slovenskom kućom Forum Ljubljana, talijanskom La Sarraz Pictures, kosovskom Buka Production i sarajevskom SCCA/pro.ba. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić.

Godina je 37. prije naše ere. Liburnskog pastira Volsusa sa sobom povede rimska jedinica čiji se naoko jednostavan zadatak skupljanja poreza pretvori u neočekivan sukob s naizgled pokorenim ilirskim plemenima. Očima ovog, za Rimljane primitivnog barbara, pratimo arhaičan i brutalan svijet koji bi u konačnici mogao biti sličniji našem današnjem svijetu nego što bismo to voljeli priznati.

Redatelj Simon Bogojević Narath iza sebe ima nekoliko nagrađivanih kratkometražnih animiranih filmova, a Illyricvm je njegov redateljski igrani prvijenac, ali i prvi dugometražni igrani film o Ilirima općenito.

O motivima da snimi ovaj film, redatelj kaže: “Razlog ovog filma je radoznalost: koliko smo različiti, a koliko slični ljudima koji su nastanjivali ove balkanske prostore prije dvije tisuće godina? Koliko smo i jesmo li uopće naslijedili išta od njihovog mentaliteta i kulture? Moja namjera bila je oživjeti naše, po svemu sudeći – rođake: njihove strahove, nade, antagonizme i nešto nalik ljubavi. Namjera ovog filma je pružiti gledatelju iskustvo putovanja kroz vrijeme. Dati mu gotovo dokumentaran uvid u povijesno, civilizacijski i kulturološki daleke individue i zajednice koje su nam istodobno i geografski i općeljudski bliske.”

ILLYRCVM | photo: Alksandar Kavić

Bogojević Narath za film supotpisuje i scenarij, uz Sašu Podgoreleca. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Eva Rohrman, Alessandro Borrelli, Fatmir Spahiu, Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo. Direktor fotografije je Aleksandar Kavić, montažer Damir Čučić, skladatelj Mirko Jankov, scenograf Giorgio Barullo, dizajner zvuka Julij Zornik, kostimografkinja Zjena Glamočanin, a slikarica maske Ana Bulajić Črček.

U bogatom i raznolikom glumačkom ansamblu iz Hrvatske, Kosova, Slovenije te Bosne i Hercegovine, zapažene uloge ostvarili su Filip Križan, Labeat Bytyçi, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak, Adrian Pezdirc, Edi Ćelić, Alan Katić, Elvis Bošnjak, Ana Takač, Ilir Prapashtica, Jasmin Telalović i Siniša Labrović.

Film je proizvela Kinorama u partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Forum Ljubljana, talijanskom La Sarraz Pictures, kosovskom Buka Production i sarajevskom SCCA/pro.ba. Projekt su najvećim dijelom financirali Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Eurimages, Ministarstvo kulture Italije, Kosovski filmski centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Filmski studio Viba Film, FVG Film Comission i Hrvatska radiotelevizija.

Illyricvm je sniman u srpnju i kolovozu 2021. na Bjelašnici u Bosni i Hercegovini, u pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini u Italiji te na Velebitu u Hrvatskoj.

Film će svjetsku premijeru imati na 69. Pulskom filmskom festivalu, koji se odvija od 16. do 24. srpnja. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno