Kako je na današnjoj redovitoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, najavio načelnik Stožera Davor Božinović, na službenoj stranici Vlade RH www.koronavirus.hr tijekom poslijepodneva objavljene su detaljne preporuke vezane uz najavljeno popuštanje uvedenih mjera. Riječ je o najavljene tri faze od kojih prva počinje 27. travnja, druga 4. svibnja, a treća 11. svibnja.
Tako, primjerice, u preporukama za sprečavanje infekcije u trgovinama koje započinju s radom u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih za COVID-19 stoji kako je radi sprečavanja širenja infekcije u trgovinama, potrebno osigurati fizički razmak među kupcima te između kupaca i radnika trgovine.
Potrebno je također omogućiti dezinfekciju ruku kupcima na ulasku u trgovinu te smanjiti bliski kontakt radnika koji rade u odvojenim smjenama.
Radi smanjenja fizičkog kontakta potrebno je: ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini – 15 kupaca na 100 m² neto, ograničeniti broj kupaca, provoditi posebna pravila za trgovine tekstila, ograničiti broj košarica i kolica, osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice s kupcima, maksimalno zaštiti kupce i prodajno osoblje, osigurati minimalni kontakt između djelatnika koji rade u različitim smjenama, uvesti dvosmjenski rad, osigurati dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca i obavijesti za kupce te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju, dezinficirati prostor, osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja.
Svaka od navedenih stavki detaljno je pojašnjena. Tako, primjerice, za posebna pravila za trgovine tekstilom stoji:
U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.
Sve objavljene preporuke mogu se pronaći na službenoj Vladinoj stranici.
Preporuke za sprječavanje infekcije u prostorijama svih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti
Preporuke za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim nezaraznim bolestima u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz COVID-19
Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika autobusima tijekom epidemije koronavirusa
Preporuke za rad brzobrodskih linija i trajekata za prijevoz putnika tijekom epidemije COVID-19
Preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima tijekom epidemije koronavirusa
Preporuke i upute o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorima
Preporuke za provođenje državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika tijekom epidemije koronavirusa

Preporuke za sprečavanje infekcije u trgovinama koje započinju s radom u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih za COVID-19

Preporuke za rad u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu tijekom epidemije koronavirusa

Preporuka za trening športaša i športašica I. I II. kategorije

Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika tramvajima tijekom epidemije koronavirusa

Preporuke za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski