Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za održavanje kazališnih i kino predstava. Razmak među posjetiteljima morat će biti najmanje 1,5 metar, a između publike i izvođača najmanje četiri metra.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo tek je sinoć objavio preporuke, pa su tako kina i kazališta saznali pod kojim uvjetima u ponedjeljak smiju početi s radom, samo dva dana prije otvaranja. Broj posjetitelja u dvoranama ograničava se na onoliki broj koliki pojedini prostor može primiti, a da su pritom ispunjeni uvjeti o razmaku. Sva mjesta na koja posjetitelji mogu sjesti moraju biti označena, a posjetiteljima se preporučuje nošenje maski.

Te se preporuke ne odnose na multipleks kina u trgovačkim centrima, a u posebnim napomenama stoji kako su izmjene najvećeg preporučenog broja posjetitelja moguće najranije 15. lipnja.

„Multipleks kina u ponedjeljak ne počinju s radom, što je s njima dogovoreno. Jedan od razloga je i to što je u trgovačkim centrima ograničen maksimalni broj ljudi koji u njih mogu ući. Stoga bi se moglo dogoditi da posjetitelj kupi kino-kartu za određenu predstavu, a da na taj datum i u to vrijeme uopće ne može ući u shopping centar jer je već dosegnuta dozvoljena kvota ljudi“, rekao je za Jutarnji list Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture.

Što se tiče broja posjetitelja, na kazališta i kina ne odnosi se ograničenje od maksimalno 40 ljudi, no za brojna veća okupljanja organizator će morati tražiti dozvolu od Ministarstva i HZJZ-a. Primjerice, HNK neće trebati tražiti posebne dozvole, jer imaju točno određen prostor za koji su pravila propisana. Kada govorimo o predstavama s pjevačima i puhačima, među kojima je propisan razmjerno velik razmak, preporuka je da se organizatori prilagode repertoarom.

CineStar, koji po cijeloj Hrvatskoj ima kinodvorane na 15 lokacija, ne planira odmah početi s radom.

„Osim s ograničenjima uvedenima iz epidemioloških razloga, kinoprikazivači diljem svijeta suočavaju se s ozbiljnim nedostatkom filmskog sadržaja, jer su filmski studiji odgodili sve premijere i otkazali nove produkcije. To je najveći problem u ovom trenutku. Otvaranje kinodvorana i početak djelatnosti bit će moguć tek kada započne normalna distribucija novih filmskih naslova, a to se neće dogoditi dok velika većina zemalja u svijetu ne ukine ograničenja“, pojasnila je Jadranka Islamović, izvršna direktorica i članica Uprave Blitz-CineStara dodajući kako procjenjuje da će svi uvjeti za otvaranje kina biti zadovoljeni do kraja lipnja.