-0 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

Objekte možete legalizirati do kraja lipnja!

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Prije šest godina država je krenula ozbiljnije rješavati probleme nezakonite gradnje. Zato, do 30. lipnja ove godine, građani imaju vremena da podnesu zahtjev za legalizaciju nezakonito izgrađenih građevina. Bitno je spomenuti da samo legalni objekti mogu biti predmet kupoprodaje i da se samo s legalnim objektima može aplicirati za nepovratna sredstva iz EU fondova te da je legalizacija važna za prostorno uređivanje.

Građani bi trebali znati da se legalizirati može samo ona zgrada koja je vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave ili na drugoj državnoj digitalnoj ortofoto karti, katastarskom planu ili drugoj službenoj kartografskoj podlozi. Zgrade izgrađene nezakonito nakon 21. lipnja 2011. godine ne mogu se ozakoniti. Do danas je, prema podatcima Ministarstva, izdano 635.113 rješenja, a potpuno je obrađeno 76,80 posto tih zahtjeva. U Vukovarsko-srijemskoj županiji riješeno je 51,41 posto zahtjeva, uz 11.950 koje je izuzeo AZONIZ.

U Ministarstvu napominju kako se stanje u području zakonitosti gradnje poboljšava. Tijekom 2017. godine, prema podatcima Ministarstva, uklonjeno je 316 bespravnih građevina. Većinu su uklonili sami vlasnici ili investitori, jer je to za njih povoljnije nego kada uklanja ugovorna tvrtka građevinske inspekcije. 2017. godine, od ukupno 15.000 prijava, 10.500 je prijava početka građenja i 4000 prijava o nezakonitom građenju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno