U programu 14. dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima sinoć je održana večer posvećena dvojici znamenitih arheologa vezanih uz Vinkovce, Josipu Brunšmidu i Stojanu Dimitrijeviću, a u povodu 160. i 90. obljetnice rođenja. Predavanja su održali arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci, muzejska savjetnica Maja Krznarić Škrivanko i kustos Hrvoje Vulić, a uvodnu riječ dao je predsjednik OMH u Vinkovcima doc.dr.sc. Dražen Švagelj.

Velik je niz vrlo važnih arheologa vezanih uz Vinkovce, moglo se čuti sinoć u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima gdje su o dvojici od njih, u povodu 160. i 90. obljetnice rođenja, predavanja održali arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci, muzejska savjetnica Maja Krznarić Škrivanko i kustos Hrvoje Vulić. U izlaganju pod nazivom “Josip i ja arheologa dva” Hrvoje Vulić govorio je o Josipu Brunšmidu ( 1858., Vinkovci – 1929., Zagreb ), a Maja Krznarić Škrivanko održala je izlaganje pod nazivom “Sretnik prošlosti – Stojan Dimitrijević” ( Horgoš Kamaraš, Vojvodina, 1928. – Zagreb, 1981. ). Obojica u Vinkovcima su završila osnovnu školu i gimnaziju, a visokoškolsko obrazovanje Brunšmid je nastavio u Beču, a Dimitirijević u Zagrebu.

Josip Brunšmid, istaknuo je Hrvoje Vulić, jedan je od začetnika suvremene arheologije u Hrvatskoj, prvi školovani arheolog i prvi profesor na Katedri za arheologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, prvi profesionalni ravnatelj arheolog budućeg Arheološkog muzeja u Zagrebu. “To je čovjek nevjerojatno impresivne karijere koju do danas nitko u hrvatskoj arheologiji nije uspio nadmašiti količinom posla i vizije koju je imao na kraju dana. Riječ o jednoj uistinu fascinantnoj osobi i kao Vinkovčani stvarno možemo biti ponosni na njega”, istaknuo je Hrvoje Vulić.

Jednako tako ponosni, istaknula je Maja Krznarić Škrivanko, Vinkovčani mogu biti i na Stojana Dimitrijevića, koji je također ostvario vrlo važnu karijeru i ostavio dubok trag u hrvatskoj znanosti te je isto tako jedan od svjetski poznatih arheologa. Bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osoba s vrlo širokim rasponom zanimanja uz arheologiju pa ga valja promatrati i kao filmofila i filmskog kritičara, umjetničkog fotografa, numizmatičara, crtača, akvarelistu, sakupljača širokoga spektra zanimanja…

Riječ je, moglo se čuti, o dvije vrlo važne i zanimljive osobe o kojima se, nažalost, šire relativno malo zna. “Nadamo se kako ćemo, za početak, ovim predavanjima barem malo približiti našim sugrađanima njihovo djelo i značaj, a u budućnosti to upotpuniti kroz neke naše publikacije, ali i u suradnji s Gradom Vinkovcima jer su i jedan i drugi zaslužili barem ulicu ili spomen ploču u Vinkovcima. Josip Brunšmid, doduše, ima ulicu, ali na periferiji što nije primjereno za jednog tako velikog čovjeka kao što je on to bio, dok Stojan Dimitrijević još uvijek nema ni ulicu u Vinkovcima. Nadamo se da će se to promijeniti”, istaknuo je Hrvoje Vulić.