6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Obnova stradalih područja putem javnih radova

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U Petrinji je u nedavnom razornom potresu uništeno više od 900 objekata, u Glini više od 500 objekata, a na području Siska zbog teških oštećenja neuporabljivo je gotovo 350 objekata koji se većinom nalaze u povijesnom središtu grada, dok je broj objekata sa žutom naljepnicom, odnosno onih koji nisu u potpunosti uništeni dvostruko veći. Na žalost, to nije sve, na području Sisačko-moslavačke županije pregled statičara čeka još više od 15.000 objekata na kojima je prijavljena šteta, a statičari kontroliraju i velik broj objekata čiji vlasnici nisu službeno prijavili štetu. Vladin plan obnove potresom uništenog područja uključuje i financiranje javnih radova koji će se provoditi preko Zavoda za zapošljavanje., piše Večernji list.

Ta institucija već je osigurala novac za zapošljavanje 500 dugotrajno nezaposlenih osoba s lokalnog područja, za što će izdvojiti 16 milijuna kuna. Bude li interesa za javne radove i potrebe da se u njih uključi više nezaposlenih, taj će se broj s vremenom povećavati.

Javni radovi poznati su pak kao jedna od mjera za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba koja se provodi u suradnji s općinama i gradovima. Tijekom prošle godine u javne je radove širom zemlje bilo uključeno 2.305 nezaposlenih osoba kojima država isplaćuje minimalnu plaću i trošak prijevoza. Radni odnos na taj način traje šest mjeseci, a može se produljiti i na devet mjeseci. Za javnim su radovima najčešće posezale manje lokalne jedinice u Slavoniji i kontinentalnom dijelu zemlje, a tek treba vidjeti hoće li vlasti Sisačko-moslavačke županije, ali i lokalno stanovništvo, pokazati interes da se na taj način uključe u obnovu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno