Foto: Uduga Dolina mamuta Mohovo
Foto: Udruga Dolina mamuta Mohovo

U Mohovu, prigradskom naselju grada Iloka, ovih su dana obnovljene aktraktivne slamante figure mamuta, nosoroga i hijene, postavljene u središtu mjesta. Obnovu figura, baš kao i njihovo postavljanje, organizirala je Udruga Dolina mamuta iz Mohova utemeljena upravo zahvaljujući vrijednim paleontološkim nalazima u tom mjestu.

Nakon pronalaska kostiju mamuta, nosoroga, hijena, bizona i drugih životinja, koje su nekada obitavale na tim prostorima, rodila se ideja, a onda i udruga koja ju promovira, da se ti zanimljivi nalazi na neki način predstave javnosti. Tako je došlo i do suradnje s Udrugom Slama iz Osijeka te je u središtu Mohova prvo izrađena slamnata figura mamuta u prirodnoj veličini koja je oduševila i mještane i prolaznike, koji bi nerijetko i stali kako bi fotografirali. 

Prošle godine mamutu su se pridružili, također u prirodnoj veličini, slamanti nosorog i hijena, a kako je slama neotporan materijal nužno je ove figure stalno obnavljati. Tako su ovih dana sve tri figure obnovljene i stavljena je nova slama. U organizaciji Udruge Dolina mamuta, na čelu s predsjednikom Goranom Popovićem, u akciju se ponovno uključila Udruga Slama, ali i Grad Ilok te učenici osnovne škole u Mohovu.