23 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Obnovljene replike sopotskih kućica u Arheološkom parku Sopot

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Nakon nešto više od godinu dana radova završena je obnova replika sopotskih kućica nadomak Vinkovaca. Prvi je to korak ka razvoju Arheološkog parka Sopot koji će Vinkovčanima i njihovim gostima omogućiti putovanje u prošlost, u vrijeme od prije 7 tisuća godina.

Gradski muzej Vinkovci arheološka istraživanja na Sopotu proveo je u etapama od 1996. do 2009. godine. Prije desetak godina na lokalitetu su izgrađene i replike sopotskih kućica koje su vremenom dotrajale te je prošle godine počela njihova obnova.

Odlučili smo se obnoviti ih, a sada možemo vidjeti kako to lijepo izgleda. Posebno zahvaljujem izvođačima jer ovo nije jednostavan posao. Ove tehnike danas malo tko radi i mislim da su oni jedni od rijetkih koji to znaju. U radove uložili smo 200 tisuća kuna, a želja nam je u konačnici, od Sopota pa do Šokačkog stana, stvoriti jednu lijepu cjelinu koja će imati arheološki i turistički značaj. Vjerujem da će svi Vinkovčani doći ovdje, prošetati, provozati se biciklom i vidjeti kako su „prvi Vinkovčani” živjeli”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je danas popratio završetak radova na Sopotu. 

Kuće koje su rekonstruirane nalaze se točno iznad kuća koje su tu bile izvorno u razdoblju prije gotovo 7 tisuća godina, istaknuo je Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci. Samo naselje funkcioniralo je nevjerojatnih 800 godina, kazao je Vulić, dodajući kako je završetak obnove replika kućica početak temeljite obnove lokaliteta i njegova daljnjeg razvoja. 

A daljnji razvoj Arheološkog parka Sopot zamišljen je vrlo ambiciozno i atraktivno u arheološkom i u turističkom pogledu te se u planovima, uz replike kućica i predmeta koje su Sopoćani koristili te različite radionice, otišlo još korak dalje.

Plan je razviti Arheološki park Sopot koji će uključivati i životinje i biljke koje su oni koristili budući da ćemo temeljem analiza nalaza s ovoga lokaliteta moći rekonstruirati i floru i faunu. Riječ je o iznimno ambicioznim projektima koji se rade u suradnji s agronomskim fakultetima u Zagrebu i u Osijeku i nadamo se da ćemo ovdje uspostaviti ne samo arheološki park nego i eksperimentalni laboratorij za stare sorte biljaka i vrste životinja, ali isto tako i podići turističku ponudu grada. Cilj nam je da svi posjetitelji koji dođu ovdje iskuse u potpunosti kako je to bilo živjeti u jednom mlađe kamenodobnom selu prije 7 tisuća godina”, istaknuo je Vulić.

Replike kuća prvotno su rađene od izvornih materijala, a tako su i obnovljene, korištenjem izvornih materijala te tehnika koje su najvjerojatnije koristili i Sopoćani. Posao je povjeren udruzi Čuvari starih zanata iz Karanca, u okviru koje djeluje i Akademija blata.

Bio je to zahtijevan i težak, ali i izazovan posao. Korišteni su prirodni materijali. Krov je od trske, krovna građa je od bagrema koji je oguljen da bi bio dugotrajniji, zidovi su pleteni prućem i tesanim daskama, a potom u konstrukciji zida dolazi sjeckana slama i onda završni sloj koji se radi od pljeve i žute zemlje u četiri premaza sa svake strane. Tako da smo dobili zidove širine od 15 do 20 centimetara. To je konstrukcija koja je stabilna i koja daje sigurnost jer su ove kuće građene da pruže zaštitu ne samo od vremenskih nepogoda nego i od divljih životinja i neprijatelja. Možemo reći da je ova replika napravljena tako da bi mogla biti u istoj onoj funkciji u kojoj je izvorna kuća bila prije toliko tisuća godina”, istaknuo je Vladimir Škrobo – Bajo, voditelj udruge Čuvari starih zanata.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno