25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Obnovljeno kazalište kao motiv svim glumcima i posjetiteljima da zajedno stvaraju i dijele emocije

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Lijepo je ponovno vidjeti izvedbe na kazališnim daskama novoobnovljenog vinkovačkog kazališta i ispunjena sjedala do zadnjeg mjesta, a upravo tako bilo je večeras na svečanom otvorenju obnovljenog Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci kojem su nazočili brojni državni i lokalni dužnosnici. Razvojna agencija VIA, Odjel za kulturu i turizam Grada Vinkovaca i Uprava vinkovačkog kazališta napravili su odličan posao i kroz projekt vrijedan gotovo 800.000,00 eura kompletno obnovili zgradu kazališta čiji glumci, ali i posjetitelji imaju najmodernije uvjete za nove predstave. Tako je nakon 10 dugih mjeseci vinkovačko kazalište napokon otvorilo svoja vrata.

„Nakon najljepše i najmodernije knjižnice, sada imamo najljepše, najmodernije i najnovije kazalište. Drago mi je da smo uz pomoć naše razvojne agencije VIA-e, odjela za kulturu i uprave kazališta napravili odličan posao i kompletno obnovili kazalište i možemo reći kako imamo novu gotovu zgradu koja će biti našim glumcima novi dom i koja će stvarati nove predstave na zadovoljstvo svih naših sugrađana”, rekao je uoči premijerne predstave „Pouzdani sastanak” vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Na premijernoj predstavi bio je i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić koji je istaknuo kako je ovo još jedan u nizu lijepi trenutak za vinkovačku kulturu.

„Nakon što smo nedavno imali priliku vidjeti novoizgrađenu vinkovačku knjižnicu, danas imamo i novoobnovljeno Gradsko kazalište Joza Ivakić. Na ovaj način još jedanput pokazujemo sinergiju Vlade i lokalne zajednice i kada se sredstva, volja i ciljevi udruže, onda imamo ovakve divne projekte iza sebe. Nadam se kako će novoobnovljeno kazalište biti motiv svim glumcima, ali isto tako i posjetiteljima koji će ponovno dijeliti emocije zajedno s postavama, glumcima godinama u budućnosti”, rekao je Marin Piletić.

Predstavnica ministarstva kulture Jasna Vaniček Fila poručila je kako je kultura temelj svakog grada, a Vinkovčani i vinkovačko kazalište dokaz su kako ona zaista živi. „Sjetimo se samo Festivala glumca koji se izvodi već 31 godinu. Ministarstvo kulture dugi niz godina podupire i konkretno premijerni program ovog kazališta i smatram kako je ovo iznimno važan događaj, ne samo za Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju nego i za cijelu Hrvatsku. U svakom slučaju danas je poseban dan za Vinkovce i hrvatsku kulturu”, kazala je predstavnica ministarstva.


Uz energetsku obnovu kazališta napravljeno je još mnogo toga, ističe Danijela Slipčević, direktorica VIA-e.

„Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Drago mi je što smo danas ovdje i što će naši sugrađani moći vidjeti koliko smo truda uložili. Nastavljamo i dalje te ćemo i u budućnosti obnavljati naše zgrade kako bi našim najmlađim generacija ostavili nešto što je posebno i u čemu mogu uživati”, izjavila je Slipčević.

Oduševljenje povratkom u kazalište nije skrivao ni prvi čovjek Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci. „Sretni smo, ponosni i uzbuđeni, a srce nam je puno. Prekjučer i jučer je također bilo puno kazalište. Naša publika nas je poželjela, a i mi smo njih. Dođite svi u kazalište”, poručio je za kraj ravnatelj vinkovačkog kazališta Vladimir Andrić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno