U ovoj se godini očekuje pad cijena poljoprivrednih proizvoda za 1,1 posto prema godini ranije, pri čemu bi cijene biljnih proizvoda mogle pasti za 0,6 posto, a cijene stoke i stočnih proizvoda za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku o prognozi cijena u poljoprivredi.

Kod biljnih proizvoda najviše bi trebale pasti cijene krumpira, uključujući sjemenski, za 20,3 posto. Cijene povrća će pasti 15,1 posto, voća 9,8 posto, maslinovog ulja 2,4 posto. Istodobno se prognozira da će porasti cijene krmnog bilja, za 23,5 posto te vina za 3,2 i žitarica za 0,4 posto. Kod stoke i stočnih proizvoda u ovoj se godini očekuje pad cijena koji imaju znatniji udio u stočarstvu – svinja za 12,6 posto, goveda 1,7 posto te mlijeka za 1,1 posto.

Kod cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji očekuje se rast od 0,7 posto prema godini ranije. Pritom se očekuje da će cijene gnojiva porasti 7,2 posto, sjemena i sadnog materijala 6,2 posto, cijene veterinarskih usluga 1,6 posto te cijene sredstava za zaštitu bilja 0,1 posto.

Cijene korištene za izračun prognoze za prvih devet mjeseci dobivene su iz mjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda i ostalih istraživanja Državnog zavoda za statistiku, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te ostalih administrativnih izvora.