26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Od 1. srpnja poskupljuju mise u Hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Hrvatski su biskupi na izvanrednom zasjedanju početkom lipnja donijeli odluku o povećanju naknade za mise pa će tako „misni stipendij” od 1. dana mjeseca srpnja koštati 10 eura, umjesto dosadašnjih 7. Mogla se ova obavijest čuti i u župnim obavijestima diljem župa protekle nedjelje.

Biskupi nisu željeli da mise poskupe kad se uvodio euro početkom 2023. godine pa su na jesenskom zasjedanju odlučili samo pretvoriti kune u eure te je misa bila 7 eura. Generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak tada je objasnio da su se biskupi „vodili mišlju da ne žele dodatno financijski opteretiti vjernike“. Prisjetit ćemo se da su tada donijeli i odluku o povećanju nagrada svećenicima, koje su stupile na snagu zajedno s uvođenjem eura, odnosno u prvim danima 2023., piše Večernji list. Dakako, sada valja uzeti u obzir i inflaciju, stoga je ovakav potez i očekivan.

Zanimljivo je kako su povećanju cijena hrvatske biskupe pretekli biskupi u Bosni i Hercegovini kada su na prošlogodišnjem zasjedanju u Banja Luci donijeli odluku o povećanju priloga za misno slavlje koji je iznosio 20 KM ili otprilike 10 eura na novih 30 KM ili na oko 15 eura.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno