19 C
Vinkovci
Subota, 2. srpnja 2022.

Od 1. travnja vaučeri za obrazovanje odraslih

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Hrvatski sabor krajem prošle godine izglasao je novi Zakon o obrazovanju odraslih. Kako je istaknuto pri donošenju ovoga zakona, u Hrvatskoj je razina sudjelovanja odraslih u cjeloživotnom obrazovanju vrlo niska i iznosi 3,5 posto, a cilj je da se do 2030. dostigne prosjek Europske unije u obrazovanju odraslih od 10,8 posto.

Zakonom je stoga predviđeno i izdavanje vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba koji će se koristiti za formalne i neformalne programe obrazovanja u cilju lakšeg pristupa tržištu rada. Za to je u iduće četiri godine osigurano 300 milijuna kuna u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Tako će od 1. travnja zaposlene i nezaposlene osobe za svoje će obrazovanje moći dobiti vaučere. Za ovu godinu planirano je izdavanje 4 tisuće vaučera, a do 2026. godine ukupno 30 tisuća. Prosječan vaučer iznosit će 10 tisuća kuna, a dodjeljivat će se isključivo za programe stjecanje zelenih i digitalnih vještina, odgovorili su Hini iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prenosi Večernji.hr

HZZ obrazovanje putem sustava vaučera provodi s Ministarstvom rada, a programi koji će biti ponuđeni znat će se od 1. travnja kada će na web stranici HZZ-a biti objavljen popis.

Prema podacima iz Ministarstva rada već je definiran popis od 60 deficitarnih zelenih i digitalnih vještina. U prvoj kategoriji to su, primjerice, odabir materijala za zelenu gradnju i energetsku učinkovitost, dijagnostika i servisiranje hibridnih električnih vozila i slično, a u drugoj poznavanje programskih jezika, programiranje mobilnih aplikacija na Android platformi, web dizajn…

Iznos vaučera koji će pojedina osoba dobiti bit će određen prema području, trajanju i složenosti odabranog programa obrazovanja, a bude li nedostatan razliku do punog iznosa snosit će korisnik ili poslodavac, ako je korisnik u radnom odnosu.

Da bi osoba mogla koristiti vaučer, mora imati navršenih 15 godina života i završiti najmanje osnovno obrazovanje, a ovu potporu ne mogu koristiti osobe u sustavu redovitog odgoja i obrazovanja, sustavu visokog obrazovanja i znanosti te umirovljenici.

Za podnošenje zahtjeva bit će dostupna aplikacija na web stranici HZZ-a.

Oni kojima bude potrebno, kod odabira vještine imat će mogućnost individualnog savjetovanja sa savjetnicima za profesionalno usmjeravanje HZZ-a. Također, bit će omogućena i tehnička podrška kod podnošenja zahtjeva u najbližem Centre za informiranje i savjetovanje o karijeri ili u nadležnom područnom ured HZZ-a.

Programi obrazovanja za korisnike vaučera mogu trajati najdulje do šest, odnosno do 10 mjeseci, ovisno radi li se o nezaposlenoj ili zaposlenoj osobi.

U Hrvatskoj je trenutačno više od  600 akreditiranih ustanova za obrazovanje odraslih, a one koje žele sudjelovati u obrazovanju putem vaučera svoj program moraju predložiti HZZ-u i Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih na verifikaciju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno