23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Od 15. lipnja sezonske cijene cestarina na autocestama

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Od petka, 15. lipnja, do 14. rujna, uvode se sezonske cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) . Sezonske cijene cestarine uvode se za I.A, I. i od ove godine i za II. skupinu vozila, a na III. i IV. skupine vozila se ne primjenjuje, priopćile su Hrvatske autoceste.

U sezonskom razdoblju jedinična cijena cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine povećava se za 10% .


Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom 3 ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru.

Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. U ukupnom prometu vozila najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi). Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno