4 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

Od 2,5 milijardi eura iz EU fondova ugovoreno već 32 posto

Više od autora

- vl promo-Na održanoj proširenoj sjednica Gospodarskoga vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore  Vukovar, a pod predsjedanjem predsjednice Vinke Ivanković, govorilo se o Projektu Slavonija a sudjelovali su župan Božo Galić, zamjenici župana Damir Barna i Đorđe Ćurčić te predstavnici ostalih institucija.

Pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i EU fondova Dragan Jelić prezentirao je dosadašnje rezultate u provedbi projekta Slavonija, Baranja i Srijem, te je istaknuo: -„Dosad smo od predviđenih 2,5 milijardi eura iz EU fondova ugovorili 32 posto u nešto više od godinu dana koliko se projekt provodi. Uvjeren sam da ćemo do kraja financijskog razdoblja plasirati najmanje 2,5 milijarde eura, a planiramo plasirati u Slavoniju i značajna sredstva iz drugih izvora financiranja, poput darovnica švicarske i norveške vlade i ostalih kao i državnoga proračuna kako bi poboljšali kvalitetu života, povećali gospodarstvo i pomogli da ljudi ostanu na ovom području .“

U tu svrhu planirana su još dva projekta. Prvi je Razvojni sporazum Slavonija Baranja i Srijem gdje će pet slavonskih župana s potpisati sporazum s Ministarstvom regionalnoga razvoja i EU fondova i definirati razvojne projekte bitne za ovo područje, a koji će se financirati iz drugih izvora sredstava. Kad se projekti definiraju, supotpisnici će biti ostale institucije i tijela u sustavu, ministarstva i javne ustanove koje će se obvezati na financiranje projekata.

Na sjednici, istaknuto je kako je dosad u projektu Slavonija, Baranja i Srijem potpisano preko 10 projekata u vodno-gospodarskom sektoru, deset projekata poduzetničko-potpornih institucija odnosno inkubatora, radi se na potpisivanju ugovora za zone kao i centara kompetencija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno