21 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Od danas na automobilima obavezna zimska oprema

Više od autora

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Iako to u praksi nije tako i vulkanizeri će sigurno imati posla još neko vrijeme, ljetne gume na vozilima do danas je trebalo zamijeniti zimskima.

Od 15. studenoga tekuće pa do 15. travnja iduće godine, poznato je, zakonska je obveza imati zimske gume na kotačima osim ako imate univerzalne gume ili je odabrana varijanta koja uključuje ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg koji se u zimskim uvjetima postavljaju na pogonske kotače.

Slijedom poznatih okolnosti i krize do koje je dovela ruska agresija na Ukrajinu, kao što je sve poskupilo, ove godine i usluga zamjene guma nešto je skuplja, a poskupile su i same gume.

“Morali smo pratiti ono što se događa. Poskupio je repromaterijal, poskupile su režije i morali smo dići cijenu usluga, a riječ je o poskupljenju od 20 kuna. Tako sada zamjena seta kotača košta 120 kuna s balansiranjem, zamjena guma na čeličnim felgama košta 160 kuna, a na aluminijskim felgama 200 kuna. Što se samih guma tiče možemo govoriti o poskupljenju od nekih desetak posto”, ističe Ivan Čuljak, vlasnik radionice Auto Čuki.


Slično nam kažu, primjerice, i u radionici Auto Drago. “Mi cijene formiramo po colaži i one se kreću od 150 do 280 kuna. Što je veća guma to je veće cijena, ali je usluga primjerena cijeni jer imamo najsuvremenije strojeve. U odnosu na ranije to jesu nešto veće cijene, ali stvarno minimalno, a zbog većih naših troškova. Kada je riječ o cijeni guma one variraju iz dana u dan, ali ni tu ne možemo govoriti o nekom drastičnom poskupljenju”, ističe  Marko Bukna iz Auto Drage.

A zašto je važno zamijeniti ljetne gume zimskima, odnosno zimske ljetnima, govore njihove karakteristike. Ako se izuzmu univerzalne odnosno cjelogodišnje gume, svojstva zimske gume i svojstva ljetne gume različita su. Poznato je da su zimske gume mekše i elastičnije te kao takve pružaju veću sigurnost u zimskim uvjetima jer se neće stvrdnuti na niskim temperaturama i bolje će prianjati za podlogu. S druge strane u ljetnim uvjetima zbog visokih temperatura one će lošije reagirati i brže će se trošiti. Ljetne gume, koje su u zimskim uvjetima iznimno nesigurne, tvrđe su i čvršće te u ljetnim toplim uvjetima pružaju bolju sigurnost vozilu, a potrošnja goriva kao i same gume je manja.

Povezani članci

Posljednje objavljeno