13 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. svibnja 2022.

Od danas se pa do 15. svibnja u Hrvatskoj obilježava Tjedan Crvenog križa

Više od autora

- vl promo-
Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja.

Prošlogodišnji Tjedan Crvenoga križa bio je posvećen psihosocijalnoj podršci, odnosno mentalnom zdravlju i sve aktivnosti imaju za cilj osvješćivanja građana o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i pronalaska vremena za sebe.

Protekla godina koju je obilježila pandemija, ali i potresi u pojedinim dijelovima Hrvatske, bila je iznimno teška i stresna za sve nas. Upravo zato Hrvatski Crveni križ od početka pandemije intenzivno radi na pružanju psihosocijalne podrške stanovnicima, a naročito onima na potresom pogođenim područjima.

S naglaskom na dizanje svijesti javnosti o važnosti brige za mentalno zdravlje svih dobnih skupina građana, Hrvatski Crveni križ tijekom Tjedna Crvenoga križa provodi kampanju „Mojih 5 minuta mira“.

Hrvatski Crveni križ ovaj dan dočekuje aktivno djelujući u odgovoru na saniranje posljedica prouzročenih dvjema kriznim situacijama – potresom na Banovini i ratom u Ukrajini koji je izazvao priljev izbjeglica u Hrvatskoj.

Također provodi i svoje redovite aktivnosti – od skrbi za one koji žive u siromaštvu pa do spašavanja života na vodi i organiziranja akcija darivanja krvi.

Bogat program ovog tjedna organizira i vinkovački Crveni križ, a kojeg donosimo u nastavku:

09.05. od 11 do 13h: pokazna vježba prve pomoći u središnjem gradskom parku (Klub mladih Crvenog križa Vinkovci i školski ogranci Mladeži Hrvatskog Crvenog križa)

09. svibnja 13h: svečana sjednica Odbora Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije

10. svibnja od 9 do 12h: akcija DDK „Prvi put darujem krv !“ u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Vinkovcima

10. svibnja od 14 do 17h: akcija darivanja krvi u Osnovnoj školi Josipa Lovretića školi u Otoku

11. svibnja 11h: vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Vinkovaca “Vinkovci 2022.” na Trgu Vinkovačkih jeseni

12. svibnja –  Svjetski dan sestrinstva, od 10 do 12h: akcija besplatnog mjerenja razine šećera u krvi i krvnog tlaka u središnjem gradskom parku (u suradnji sa Zdravstvenom i veterinarskom školom dr. Andrije Štampara).

14. svibnja – promocija zdravog načina života, potpora volontera Crvenog križa Vinkovci u provedbi Biciklijade

Po završetku Tjedna Hrvatskog Crvenog križa, 16. svibnja bit će održana svečana sjednica Odbora Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci.

17. svibnja  u okviru međugradske suradnje na radionicu razmjene iskustava u humanitarnom radu dolazi izaslanstvo Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica, a 18.05. interventni tim za djelovanje u odgovoru na katastrofe Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci sudjelovat će na pokaznoj vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite Općine Andrijaševci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno