Od jučer u Hrvatskoj imamo 34 nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj pa je broj trenutno oboljelih, aktivnih slučajeva, od danas 463. Još je 65 osoba na liječenju, s jednim pacijentom na respiratoru. Do danas je ukupno zabilježeno 2.725 zaraženih osoba, 2.155 se oporavilo, a preminulo 107 osoba. Do sada su testirane 78.183 osobe, od čega 730 u posljednja 24 sata.

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, novinarima je rekao da će gasiti žarišta gdje se ona pojave, te da pojava lokalnih žarišta ne znači da se mjere trebaju primjenjivati na području cijele zemlje.  “Cilj je da se donose izbalansirane mjere, vjerujem da ćemo opet pokazati da smo među najboljima. Ovo nije švedski model, drastične su razlike u rezultatima između Hrvatske i Švedske. Nema podataka da postoje teže kliničke slike, niti je itko na respiratoru u Hrvatskoj”, objasnio je. Najavio je i ukidanje obvezne samoizolacije za sve one koji dolaze iz BiH. Odluka bi trebala biti donesena sutra s obzirom na to da su danas u tijeku pregovori.

“EU će vjerojatno izaći s preporukama, danas su u tijeku ti razgovori. Vjerojatno ćemo u određenoj mjeri liberalizirati režim prelaska granica i kad su u pitanju državljani EU i naše susjedne zemlje. To će značiti ulazak u Hrvatsku tako da se svi koji ulaze pridržavaju epidemioloških mjera, to više ne bi značilo obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz BiH. Očekujem to najkasnije sutra”, poručio je Božinović za N1.