U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih, aktivnih slučajeva, danas ukupno 978. Među njima je 100 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta, izvijestili su iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. Jedna je osoba preminula, a od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3.416 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 115 preminulo, a 2.323 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4.410 osoba, do danas je ukupno testirano 89.764 osoba, od toga 1.529 u posljednja 24 sata.

“Postoje mehanizmi koji su vrlo učinkoviti. Ako se držimo distance, nosimo maske, koristimo dezinficijense i ne okupljamo se u velikom broju, možemo držati sve pod kontrolom. Dakle, ne bi trebalo biti problema ako se ljudi budu pridržavali svih uputa koje je dao DIP, a to je maska, distanca, dezinficiranje ruku i vlastita olovka. S druge strane sada je toplije vrijeme i lakše je sve kontrolirati nego zimi”, odgovorila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić, a na pitanje hoće li u ovom tjednu nakon izbora biti strožih mjera s obzirom na veliki porast zaraženih u Hrvatskoj. Dodala je da ovo povećanje traje dva tjedna te će uskoro vidjeti u kojem će smjeru ići. Vjerujem da ćemo to značajno smanjiti kao i prvi put. Najbitnije da se vrlo brzo detektiraju oboljeli. Prati se razvoj situacije i ako je neko mjesto rizično, mjere će ondje biti strože”, istaknula je.

Glede cjepiva je kazala da se svi dosadašnji rezultati ispitivanja drže tajnima dok se kliničke studije završe i da informacije ovise o tome što pojedine institucije govore. Ono što ohrabruje jest da je više cjepiva u trećoj kliničkoj fazi, što znači da se bliže rezultati.