Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U Hrvatskoj je od jučer zabilježeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna je osoba preminula, a 15 je na respiratoru. Oboljelih je ukupno 2.101, a oporavljenih 1.522. Najnoviji su to podaci Nacionalnog stožera civilne zaštite, objavljeni na današnjoj medijskoj konferenciji.

“Danas je počela druga faza, povratak zdravstvenog sustava, dana ćemo objaviti i 4 odluke koje se tiču mjera za vjenčanja, pogrebe, otvaranje sportskih i dječjih igrališta i ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima. Na pogrebima će biti šira obitelj, ali sve uz pridržavanje uputa. Za vjenčanja krug osoba koje mogu biti nazočne se širi s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, zabrana održavanja svadbenih svečanosti i dalje ostaje na snazi. Donijet ćemo i odluku o načinu bavljenja sportom i korištenja igrališta. Sve će biti jasno iz uputa. Što se tiče mjere strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima ona se neće produljiti”, rekao je ovom prilikom ministar Davor Božinović.

Doktorica Alemka Markotić naglasila je da se Hrvatska uspjela obraniti u prvom valu kad nije bilo ničega osim znanja i brze reakcije službi.

“Kad se pojavio prvi slučaj, mi smo brzo djelovali i napravili dijagnostiku. Ministarstvo zdravstva odmah je reagiralo s pripremanjem planova. Nekih pet mjeseci kasnije nakon što je svijet saznao da postoji virus, bilo je mnogih u svijetu i u regiji koji su se tome smijali. Mi nismo. Ako se na ovaj način budemo držali određenih mjera, bit ćemo spremni i za drugi val”, objasnila je.