Gostujući sredinom tjedna u studiju Večernjeg lista kandidat za gradonačelnika Vinkovaca u drugom mandatu Ivan Bosančić komentirao je odlazak nezadovoljnih iz stranke izborom vlastitog puta koristeći svoja sredstva za nametanje u izbornoj utrci. On takvu retoriku i način predstavljanja biračima ne podržava, naglasio je. Također, potvrdio je novinarki da je bio u lovištu Čunjevci na čobancu skupštine lovačkog društva.

Foto: PrtSc

To je iskoristio vinkovački SDP oglasivši se nakon dugo vremena na Facebooku aludirajući na časnost partizanske borbe po šumama i nečasnost nedavno spomenutih okupljanja u njoj. No o kandidatima na izborima još niti A. Predsjednik gradskog odbora Davor Benić navodno ne želi u arenu. Od SDP-a trenutno za izbore se aktivno priprema samo županjska organizacija na čelu s Mariom Galovićem, kandidatom za gradonačelnika. Slogan je ‘Naša slika Županje.’

Kako se ovih dana iščitava iz političkih kuloara, u Vinkovcima je na pomolu još jedna nezavisna kandidatura, ona Ivice Mišića kojega je prije 5 godina u hrvatski sabor lansirao MOST. HSS-HSLS-HNS i još neki će na zajedničku listu. To je navodno već gotova stvar samo se čeka javna objava.

U Vukovaru lepeza kandidata. Ovaj hrvatski simbol bit će službenom Zagrebu interesantniji od samog Zagreba s obzirom na predviđanja da bi aktualni gradonačelnik Ivan Penava, ovoga puta mogao u izgledni 2. krug s nekadašnjim stranačkim kolegom HDZ-ovim Nikolom Mažarom. Penava ima podršku Pavličekovih Suverenista, suradnika u izvršnoj vlasti već drugi mandat.

Nakon isključenja iz SDP-a, nezavisno kreće i Željko Sabo s teretom podmićivanja vijećnice i odslužene zatvorske kazne. Zamijenio ga je Damir Maduna kojeg je također kao nestranačkog isturio SDP. Javnost je rezervirana s obzirom na njegovu čestu promjenu stranačkih dresova, od HDSSB-a preko Živog zida do nezavisnog. I dojučerašnji živozidaš Pavao Josić traži svoju priliku pod dunavskim suncem, no upitno je hoće li sada uopće ući u vijeće. Raspadom stranke, još jedan antiestablišment političar, mogao bi loviti izborni prag. Utrku je najavio i HNS-ov Nenad Bučko koji s partnerima danas u podne predstavlja kandidaturu i listu HNS-HSS-ANU (Aktivni nezavisni umirovljenici).

Vukovarcima se i dalje nameću podjele od vrtićke dobi preko škola i kafića

Što se tiče većine u Gradskom vijeću tu bi, kako stvari stoje, prevagu mogao odnijeti HDZ. U kombinacije treba uključiti SDSS odnosno DSS koji postojano uzimaju svoj dio kolača. Bit će zanimljivo pratiti tijek postizbornih dogovora koji će odlučiti ne(stabilnu) budućnost ovoga grada u kojem se ogleda lice hrvatske politike i rana koje još nisu zarasle, a raspiruju ih lokalni političari u dnevno-političke svrhe.

Dodajmo na kraju novosti sa županijske predizborne razine. Upućeni tvrde da je Nikola Kajkić nadomak kandidaturi koju će navodno podržati MOST i HKS Suverenisti samo čeka rasplet situacije oko otkaza u policiji jer prema zakonu, djelatnici policije ne smiju biti članovi političke stranke ni kandidati na izborima.