Od nove godine veća plaća korisnicima stručnog osposobljavanja

0
778

Prošloga je tjedna Vlada najavila povećanje minimalne plaće za 250 kuna. Od 1. siječnja minimalac će iznositi 3.250 kuna neto, a na isti iznos povećava se i naknada za korisnike mjere stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava potvrđuju kako od Nove godine raste mjesečna naknada polaznicima stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Prema članku 41. Zakona o tržištu rada, osobama uključenim u SOR isplaćuje se novčana pomoć u visini neto iznosa minimalne plaće prema danima provedenim na SOR-u. Svi polaznici SOR-a koji u siječnju iduće godine budu u mjeri u veljači će dobiti isplatu prema novom iznosu minimalne plaće, poručili su iz Ministarstva rada.

Podsjećamo kako je Vlada prošli tjedan predložila minimalac u iznosu od 3.250 kuna neto, a toliko će onda u 2020. iznositi naknada na stručnom osposobljavanju. Trenutno naknada za SOR-ovce iznosi 3.000 kuna, a povećala se u siječnju ove godine, kada je posljednji puta povišena minimalna plaća.

Mjera stručnog postala je supstitut za redovno zapošljavanje mladih, no, broj korisnika u velikom je padu, vidljivo je to iz podataka koje nam je dostavilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava:

– u prvih devet mjeseci 2017. u mjeru SOR-a bilo je 6.219 novouključenih osoba;
– u prvih devet mjeseci 2018. u mjeru SOR-a bilo je 3.578 novouključenih osoba;
– u prvih devet mjeseci 2019. u mjeru SOR-a bilo je 2.003 novouključenih osoba.

“Radna skupina za praćenje provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja održala je 22.10. 2019. sastanak te se očekuje dostava zaključaka i prijedloga radne skupine. Usporedno HZZ prati rezultate provedbe u ovoj godini kao i učinke provedbe iz prethodnih godina te analizira stanje ponude i potražnje. Prema prijedlozima socijalnih partnera, rezultatima učinka i stanju ponude i potražnje predložit će se mjera za 2020. godinu , a sve u skladu sa Smjernicama za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine”, rekli su iz HZZ-a.