“Prva faza počinje u ponedjeljak, 27. travnja. Omogućit će se rad svim trgovinama, kao i svim uslužnim djelatnostima osim onima koji imaju bliski kontakt. Uvode se javne gradske linije, omogućuje se rad knjižnica, muzeja. Omogućuju se treninzi sportaša. U drugoj fazi omogućit će se rad svim poslovnim subjektima u kojima se ostvaruje kontakt s klijentima. To se odnosi na kozmetičare, frizere i ostale. Treća faza očekuje se 11. svibnja. Tada ćemo omogućiti rad trgovačkih centara, rad predškolskih vrtića i rad s djecom školske nastave do četvrtog razreda, kao i rad ugostiteljskih objekata na terasama. Omogućit ćemo i rad ugostiteljskih objekata u smještajnim prostorima”, poručio je s današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, predstavljajući skorašnje popuštanje mjera.

Dodao je i da prelazimo na točku na kojoj se radile proteklih dana. “Prije nešto manje od dva mjeseca, imali smo u Hrvatskoj prvi slučaj koronavirusa. Svijet se promijenio. Broj zaraženih skočio je s 80 tisuća na 2,6 milijuna ljudi. Broj umrlih u SAD-u premašio je 47 tisuća ljudi. Broj zaraženih u europskim zemljama poveća se u troznamenkastim brojevima. U Hrvatskoj nije tako. U Hrvatskoj nismo prešli dvoznamenkasti broj. Mi smo to uspjeli zajedno zahvaljujući mjerama koje je Vlada donijela. No, zahvaljujući i odgovornom ponašanju naših sugrađana”, istaknuo je premijer.

Naglasio je i da je važan nastavak socijalnog distanciranja, te da poslodavci trebaju omogućiti rad od doma gdje je to moguće.

I dalje na snazi ostaje zabrana javnih okupljanja, a u posljednjim mjesecima vidjelo se da su najugroženiji stariji građani te se njima preporuča da što manje izlaze iz kuće jer su oni najizloženija skupina. “HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi upute vezane za dvosmjenski rad u trgovinama, rad u poljoprivredi kao i preporuke za zadržavanje. Donijeli smo odluku da se državna matura održava od 8. do 29. lipnja. Izrazito važna odluka je da se omoguće vjerska okupljanja od 2. svibnja pa nadalje. Temeljem ovih odluka, mnogi gospodarski objekti moći će aktivirati svoje djelatnosti što je dobro za hrvatski proračun. Naš cilj da obuzdamo širenje zaraze je ostvaren. Bili smo u tome ispred mnogih. Smatramo da će uz punu svijest svih reaktivacija hrvatskog gospodarstva biti održivija nego da to učinimo naglo. Ovo je veliki iskorak i temelji se na povjerenju”, zaključio je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da navedeni pokazatelji sugeriraju da su dosadašnje mjere polučile izvanredne rezultate, no da virus nije nestao. “Zahvaljujem se odgovornim građanima ali pozivam na nastavak slušanja mjera”, rekao je Beroš.