Prve isplate povrata poreza na dohodak temeljem godišnjeg obračuna za 2020. godinu počet će u ponedjeljak 10. svibnja, najavila je Porezna uprava. Otprema privremenih poreznih rješenja već je počela, a poreznici podsjećaju i kako će ove godine prvi put, temeljem godišnjeg obračuna, povrat poreza na dohodak dobiti mladi do 30 godina života i to s osnove umanjenja poreza na dohodak obračunatog na plaću.

“Obavijest o izdanim privremenim poreznim rješenjima u vezi s povratom poreza na dohodak za 2020. građani su počeli dobivati od 27. travnja u svoje osobne korisničke pretince putem sustava eGrađani, a početkom tjedna Porezna uprava započela je s fizičkom otpremom 48.586 navedenih rješenja. Do kraja ovoga tjedna planirana je otprema oko 175 tisuća privremenih poreznih rješenja, s time da će prve isplate povrata poreza na dohodak krenuti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021. godine”, navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Kako smo već pisali, Porezna je uprava procijenila je da će ukupan povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za 2020. godinu iznositi oko 1,85 milijardi kuna, što je za oko 700 milijuna kuna više nego lani, a na što ponajviše utječe povrat poreza na dohodak koji će dobiti mladi do 30 godina.

Razlog ovom većem povratu poreza su zakonske izmjene prema kojima je porezno rasteretilo mlade umanjenjem obveze poreza na dohodak – 100 posto za mlade do 25 godina i 50 posto za one od 26 do 30 godina. Procjenjuje se da bi povrat poreza tako moglo dobiti oko 300.000 mladih radnika, što će državnu blagajnu koštati oko 700 milijuna kuna. Jedna je to od demografskih mjera kojima je država uoči izbijanja koronakrize pokušala smanjiti iseljavanje mladih, a na snagu je stupila prošle godine.

Na području Grada Vinkovaca, sa stanjem na dan 30. travnja, za oko 4600 obveznika proveden je poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2020. godinu. Iznos povrata je u okvirima prošle godine i utvrđena je razlika za povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za 2020. godinu u iznosu od oko 6.554.078,47 kuna.

“Prema preliminarnim podacima, a temeljem do sada generiranih podataka iz godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2020. godinu, nešto više od 800 poreznih obveznika, mladih osoba, ostvarit će povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama do 25 godina/od 26 do 30 godina života u iznosu od oko 3,5 milijuna kuna. Za ostale građane procjenjuje se da će iznos povrata više uplaćenog poreza i prireza na dohodak biti u okvirima prošle godine”, rekli su nam u Poreznoj upravi.

Napominju kako navedeni podaci nisu konačni i isti su podložni promjenama jer još uvijek traje proces verifikacije godišnjih obračuna poreza na dohodak za 2020. godinu.