19 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. lipnja 2022.

Od ponedjeljka se svi učenici vraćaju u osnovne škole, dopuštaju se i treninzi na otvorenom

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske doznalo se više o epidemiološkim mjerama nakon 1. veljače. Premijer Plenković najavio je blago popuštanje.

Iako su u prethodnim danima medijima kolale informacije o mogućem otvaranju teretana i terasa kafića, od toga zasad ipak neće biti ništa. Premijer Andrej Plenković i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović najavili su tek da će se svi učenici osnovnih škola vratiti na nastavu te da će se dozvoliti treninzi na otvorenom. Iz toga slijedi da teretane do daljnjega ostaju zatvorene, baš kao i terase kafića odnosno restorana.

“Što se tiče koronavirusa, situacija je i dalje povoljna u odnosu na onu koja je bila prije par tjedana. Zadnjih tjedan dana prosjek je 522 dnevno, a to je 7 puta manje nego prije mjesec i pol”, rekao je Plenković na početku sjednice vlade. Dodao je da smrtnost također pada, a to nam govori da moramo nastaviti s naporima i odgovornošću. Situacija s novim sojevima upućuje na izniman oprez i tome da se s idejom o popuštanju mjera pristupa koordinirano.

“Nakon rasprava s Vladom i Stožerom, mi smo u okolnostima gdje smo zahvaljujući građanima u poziciji da pošaljemo poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u dva segmenta. Prvi je osnovna škola, mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda vrate u školske klupe, a drugi je dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, posebno onih na zraku, ali i nekih individualnih sportskih aktivnosti”, najavio je Plenković.

Mjere će biti revidirane sredinom veljače, cilj je, napominje premijer, prebroditi zimske mjesece u što boljoj situaciji. Nastali su zastoji u distribuciji cjepiva, pa je sad vrijeme za signal optimizma i visoki stupanj opreza. Zato je nakon analize trendova odlučeno zadržavanje na ova dva pravca djelovanja, no Plenković ističe kako ne znači da neće biti u prilici razmišljati o povratku na uobičajeni način života.

Učenici svih osnovnih škola vraćaju se na nastavu

I potpredsjednik Vlade i šef Stožera Davor Božinović govorio je o popuštanju mjera. Naglasio je da Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Unatoč tome, a temeljem pozitivnih trendova u pandemiju posljednjih tjedana, danas se govorilo o popuštanjima koja nisu velika, ali su za jedan dio populacije itekako značajna.

“Naime, u ovom trenutku smo se ponajviše usmjerili na djecu koja podnose veliku žrtvu zbog načina života u uvjetima pandemije, što ima neželjene i negativne učinke na njihov razvoj. Prije 10 dana su se u školu vratili učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola i maturanti, a obzirom na to da od tada ne bilježimo rast zaraze, odlučili smo se za drugi korak, odnosno povratak u školu svih učenika osnovnih škola. Naravno, pratit ćemo pozorno stanje s epidemijom kako bismo stvari držali i dalje pod kontrolom. Upravo zato je naše popuštanje mjera vrlo postupno i oprezno. To je sad nužno jer svako popuštanje mjera u epidemiji nosi određene rizike za širenje virusa, a pogotovo ako bi ono bilo naglo i sveobuhvatno”, rekao je Božinović.

Dozvoljavaju se treninzi na otvorenom, ali sportske dvorane u školama ostaju zatvorene

Drugi važan aspekt ove odluke je, rekao je Božinović, proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, što je opet usmjereno na olakšavanje situacije za djecu i općenito za zdravlje naših sugrađana. U tom smislu se otvorila mogućnost bavljenja sportom, uključujući treninge i rekreaciju, ali zasad samo na otvorenom prostoru.

“Smatramo da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport, od kojih su mnoge zapravo školske dvorane, čije bi otvaranje moglo neželjeno utjecati na učinkovitost provedbe epidemioloških mjera koje postoje u školskim razredima odnosno u nastavi. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i na korištenje balona za pojedinačne beskontaktne sportove i to zbog specifičnosti tih prostora u kojima se, zbog klora u vodi i vlage u zraku kad govorimo o bazenima ili veće prozračnosti u balonima, virus slabije širi. Važno je napomenuti da se popuštanje se ne odnosi na mogućnost korištenja zajedničkih prostora kao što su tuševi i svlačionice. Naš cilj je održavanje pozitivnog epidemiološkog trenda, pratit ćemo situaciju s posebnim naglaskom na efekte ovih popuštanja i nadamo se da bi, u slučaju nastavka pada brojeva, od 15. veljače bili u mogućnosti ići s daljnjim revidiranjem mjera”, rekao je Božinović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno