Kontaktirajte nas

Aktualno

Od sutra u Vinkovcima učenici ponovno nastavu prate online

Objavljeno

-

Županijski stožer civilne zaštite danas je sazvao izvanrednu konferenciju za medije, a povodom povećanog broja novooboljelih osoba u Vinkovcima u protekla dva dana. Naime, nakon što je u našoj županiji jučer zabilježeno 23 novooboljelih, od toga 17 u Vinkovcima, i danas 19 novooboljelih, od čega također 17 u Vinkovcima, u Stožeru su odlučili sazvati konferenciju na kojoj su medijima predstavili nove odluke, a koje se prije svega odnose na osnovne i srednje škole.

Načelnik Stožera Zdravko Kelić uvodno je potvrdio da je povećan broj novooboljelih posljedica krizmi i pričesti koje su prošlog vikenda održane u nekoliko vinkovačkih župa.

Dodao je da će sutra Stožer na svojoj redovnoj sjednici raspravljati o dodatnim mjerama, pratit će se situacija i na temelju toga donositi odluke. “Današnje odluke su donesene s ciljem stabilizacije stanja, a tiču se prije svega grada Vinkovaca”, poručio je Kelić. Uz predstavnike županijskog Stožera javnosti su se obratili i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić Karlić, te gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. “Iz epidemioloških nalaza vidljivo je da se radi o mlađoj populaciji i iz tog smo razloga morali reagirati i donijeti određene odluke. Dakle, od ponedjeljka nastava će se za učenike vinkovačkih srednjih škola i učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola održavati online i to u periodu od 14 dana. Učenici od prvog do četvrtog razreda nastavu pohađaju normalno u svojim učionicama, iako i tu ima iznimaka kao recimo u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića gdje će učenici četvrtih razreda nastavu također pohađati online, a iz razloga što u toj školi bilježe veći broj zaraženih. Online nastavu će pratiti i učenici koji u školu idu po posebnom programu”, istaknula je pročelnica Mustapić Karlić.

Gradonačelnik je naglasio da su mjere trenutno ovakve no da su i podložne izmjenama, jer se stanje prati svakodnevno.

“Kroz razgovore sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite uvidjeli smo da većina zaraženih dolazi upravo s krizmi i pričesti koje su se događale u mjesnim odborima Stjepan Radić, Mirkovci i Mala Bosna, te smo došli do zaključka da bi u ovom trenutku bilo najbolje smanjiti mogućnost širenja zaraze. Pratit ćemo situaciju svakodnevno i na temelju trenutnog stanja donositi nove odluke, vjerujem da je ovo mjera koja će doprinijeti da se zaraza ne širi dalje”, zaključio je gradonačelnik. Napomenuo je i da će na ovaj način učenici od prvog do četvrtog razreda imati više prostora u školama, da će škole lakše moći smanjiti mogućnost kontakta na hodnicima i među razredima, te da će tako učenici biti sigurniji.

Aktualno

Zbog nove regulative, pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ugašeno

Objavljeno

-

Napisao/la

    82 pregleda

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima šest tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata, javlja HTV-ov Potrošački kod. To je bankama, naime, velik trošak.

Već su ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihova održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata. Prema regulativi, veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima.

Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebale investirati po nekoliko tisuća eura. Stoga su najavile povlačenje dijela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano za sigurnost bankomata jer sada ulažu od 80 do 100 milijuna eura u IT sustave radi konverzije kune u euro, koja je nužna zbog skorog uvođenja eura.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sustavom elektrokemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale.

Tako zaštićeni bankomati moraju na vidnome mjestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

Nastavi čitati

Aktualno

Spačvin pelet ogrjevni hit na domaćem tržištu

Objavljeno

-

Napisao/la

    81 pregleda

Iako velik dio populacije još uvijek koristi plin kao osnovni izvor energije za grijanje, sve je razvijenija svijest ljudi o alternativnim ekološki prihvatljivijim energentima. U njih se prvenstveno ubraja briket i pelet iz skupine obnovljivih izvora energije.

Osim ekonomičnosti nudi mogućnost znatne novčane uštede. Vinkovačka Spačva već dugi niz godina sinonim je za izvrsnost u proizvodnji briketa, posljednjih godina investirana su golema financijska sredstva u modernizaciju i jačanje proizvodnje upravo zbog racionalnosti koju taj energent pruža potrošačima, a čime je Spačva ujedno postala i najveći proizvođač peleta u Hrvatskoj. Može se reći da je to energent budućnosti, čemu svjedoči i sve jača pozicija ovog energenta, kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu.

Spačva je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila rast prodaje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a odlični prodajni rezultati, između ostalog, postižu se upravo u segmentu bioenergenata. Razlog tome je, uz konstantna ulaganja Spačve u ovaj dio proizvodnje, i faktor ekološke osviještenosti koji u današnjem okruženju sve više utječe na razmišljanje potrošača. Godišnji su proizvodni kapaciteti 55 tisuća tona peleta i 12 tisuća tona briketa, a s dugogodišnjim kupcima prodaju ugovaraju na godišnjoj razini.

„Ono što naši kupci znaju i zbog čega su nam lojalni, između ostalog, jeste to da imamo ljetnu cijenu (od travnja do kraja rujna) i zimsku cijenu (od listopada do kraja ožujka) te da kod nas nema cjenovnih oscilacija tijekom ugovorenog perioda”, istaknuli su iz najveće drvne industrije u Hrvatskoj.

Osim toga, prvi u Hrvatskoj kupili su cisternu za prijevoz peleta u rasutom stanju i upravo zbog toga mogu odgovoriti na upite većih potrošača koji imaju potrebu skladištiti pelet u stacionarnim spremištima. Njeguju dugogodišnju suradnju sa školama na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, kao i drugim većim kupcima i potrošačima peleta.

U zadnjih nekoliko godina, osim domaćinstava, primjećuje se i sve više javnih ustanova, koje su svoje kotlovnice prenamijenile za grijanje na pelet, i ta brojka će se u narednim godinama zasigurno još samo povećavati. Najviše izvoze u Italiju i Srbiju, ali značajan dio prodaje ostvaruju upravo na domaćem tržištu, gdje su svake godine prisutni na policama najvećih trgovačkih lanaca. Osim toga, imaju i tri prodajna salona – Vinkovci, Zagreb i Split, u kojima kupci tijekom cijele godine mogu osigurati svoje zalihe za zimu.

Nastavi čitati

Aktualno

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Objavljeno

-

Napisao/la

    90 pregleda
Foto: Laudato.hr

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava kako bi omogućili djeci u siromašnim krajevima svijeta barem jedan obrok dnevno te im pomogli u njihovom obrazovanju koje im je nužno potrebno.

Nositeljice ovog projekta, zajedno sa djecom iz Osnovne škole u Privlaci, su vjeroučiteljica Anica Alilović i nastavnica informatike Jelena Luketić. Želja djece u aktivnom sudjelovanju u ovom projektu pobudila se nakon što su u sklopu nastave gledala film „Dijete 31” koje ih je navelo na razmišljanje i osjećaj empatije prema siromašnoj djeci diljem svijeta.

Djeca su na ovaj način pokazala humanost na djelu i mogućnost bolje budućnosti za potrebitu djecu. „Marijini obroci Hrvatska“ dio je međunarodnog projekta „Mary’s Meals“, nastalog s ciljem da se u najsiromašnijim zemljama svijeta osigura svakodnevni obrok za djecu.

Projekt je započeo u jednoj školi sa 200 djece, a danas djeluje u ukupno 15 zemalja i svakodnevno hrani više od milijun djece. Vizija udruge je da svako dijete na svijetu ima jedan obrok dnevno u školi. Cilj nije samo nahraniti dijete, već ga, na taj način, potaknuti da krene u školu, na obrazovanje i na stjecanje vještina, kako bi se kasnije moglo samo prehranjivati.

„Ja sam se prijavila za Marijine obroke zato što mi je jako bilo žao djece koja nemaju hranu. U svakom se slučaju to može i nama dogoditi, a sigurna sam da bi i oni nama pomogli. Jako mi je drago što mogu sudjelovati i pomoći djeci.”, rekla je djevojčica Klara, učenica Osnovne škole u Privlaci.

Primarni projekt Marijinih obroka prikupljanje je donacija za hranu, a sekundarni je projekt „Ruksak“, kojim su prikupili više od četiri tisuće ruksaka te ih poslali djeci u Malavi. Poželjno je donirati isključivo novac jer se hrana kupuje u siromašnim zemljama te se tako potiče gospodarstvo

Nastavi čitati

Najčitanije