Dječje kartice su projekt Ministarstva za demografiju, i prva su pronatalitetna mjera te vrste u Europi, s obzirom na to da većina članica EU nudi obiteljske kartice roditeljima s troje ili više djece.

“Paralelno ćemo raditi na uključenju što većeg broja privatnih partnera, može to biti od trgovaca automobilima, pružateljima određenih usluga, dakle sve one benefite koje roditelji trebaju za svoju djecu”, rekao je Ivica Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te dodao kako će za obitelji s djecom nacionalni parkovi, muzeji, kazališta i željeznički prijevoz biti jeftiniji.

“Kad je najava u nekakvoj budućoj varijanti i kad je najava, kad se još uvijek ne zna što zapravo roditelji mogu uz tu karticu kupiti uz kakav popust – onda mi to više sliči zapravo na predizborno obećanje koje će se u nekakvoj doglednoj budućnosti ostvariti po jednom ili drugom modelu”, objašnjava demograf Stjepan Šterc koji je sumnjičav oko mogućnosti opipljive promjene u posljednjoj godini Vladinog mandata.

Kartice će se moći koristiti u obliku besplatne mobilne aplikacije, koja će se s 1. travnjem 2020. godine registrirati u Registar e-usluge u skladu sa Zakonom o državnoj informacijskoj infrastrukturi. Zaprimanje zahtjeva odvijat će se uz korištenje Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava razine 3, za pristup kojem je potreban samo token.

U Hrvatskoj je prema zadnjem popisu stanovništva najveći broj obitelji s jednim djetetom. Njih je više od 400 tisuća. Obitelji s dvoje djece je gotovo 320 tisuća. A najmanje je onih obitelji koje imaju troje ili više djece – njih je tek 112.380.

Dječja kartica bit će besplatna i dostupna putem sustava e-Građani u obliku mobilne aplikacije. Moći će je koristiti svi roditelji, neovisno o broju djece i visini primanja.