Foto: Hrvatski Radio Vukovar
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Povodom Dana hrvatskih branitelja Vukovara, šestu godinu zaredom je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana počast poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima koji su svoj život utkali u oltar Domovine.

Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježava se na dan postrojavanja nenaoružanih odreda za bivšu Općinu Vukovar u Bogdanovcima. Odlukom većine udruga 2014. godine upravo je 10. ožujak određen kao datum obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara. Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara podsjetio je na važnost ovog datuma, dana kada su se prije 29. godina u Bogdanovcima po prvi puta postrojili nenaoružani odredi, ukupno oko 3.000 osoba, koji su bili začetak stvaranja 204. vukovarske brigade.

„Za mene je to značajan datum, a najvažnije je da na današnji dan nitko nije poginuo, što znači da imamo razlog za slavlje. Trebamo biti ponosni na ono što se tada događalo i što smo stvorili državu, a jeli ona onakva kakvu bi htjeli? Vjerojatno nije jer ima još puno toga za popraviti. Na nama živima je da neke stvari probamo promijeniti i napravimo onako kako su to zamišljali oni koji ljudi koji su dali svoje živote“, rekao je Josić.

Vijence su položila brojna izaslanstva: Izaslanik Predsjednika RH, umirovljeni general Marijan Mareković,  Vlade, ministar državne imovine Mario Banožić, predsjednika Sabora, saborski zastupnik Dražen Milinković, potpredsjednika vlade i ministra obrane, brigadni general Željko Živanović,  te izaslanstva  županije i Grada Vukovara na čelu sa županom Božom Galićem i gradonačelnikom Ivanom Penavom kao i braniteljske udruge.

Molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić, gvardijan i župnik  župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Nakon polaganja vijenaca u crkvi sv. Filipa i Jakova služena  je sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje. Središnji događaj bila je svečana akademija posvećena hrvatskim braniteljicama i braniteljima Vukovara koja se održala u Hrvatskom domu Vukovar, a potom je uslijedio svečani mimohod od Hrvatskog doma do Trga Republike Hrvatske.