25 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Odana počast žrtvama Veleprometa i Ovčare

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon sloma herojske obrane Vukovara započeli su progoni, mučenja, logori i ubojstva za brojne stanovnike grada. Današnji je dan posvećen sjećanju na žrtve koncentracijskog logora Velepromet i ubijene na Ovčari, ali i na sve one koji od bolnice do Ovčare nisu stigli i njihove sudbine još uvijek nisu poznate.

Obilježavanja su jutros počela u dvorištu „Veleprometa” gdje je komemorativnim skupom, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te svetom misom odana počast ubijenim i nestalim logorašima na prostoru nekadašnjeg koncentracijskog logora Velepromet, najvećeg koncentracijskog logora u Europi nakon Drugoga svjetskoga rata.

Kroz njega je od rujna 1991. do travnja 1992. godine prošlo više od 10.000 ljudi, među kojima i žene i djeca, od kojih su neki u zatočeništvu proveli nekoliko dana, a neki više mjeseci. Ubijeno je oko 800 zatočenika, a najmlađa osoba bilo je dijete od 14 godina.

“Ljudi su u ovim logorima proživjeli stravičnu golgotu. Logoraši su zvjerski mučeni, a na okrutan su način ubijene 724 osobe. Ne postoji niti jedna žena koja je bila ovdje zatočena, a da nije pretrpjela strahote počinjene od domaćih, lokalnih Srba. Žalosno je da znamo imena zapovjednika logora i egzekutora, a neki od njih još uvijek slobodno žive i obavljaju vrlo visoke funkcije u našoj županiji i cijeloj državi”, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Vukovarsko-srijemske županije i glavni tajnik društva na nivou države Dragutin Guzovski dodajući kako postoje i video i tonski zapisi te fotografije o zločinima, no nitko za njih nije optužen ni kažnjen.

Na Ovčari, nekadašnjem poljoprivrednom dobru, na današnji dan 20. studenoga 1991., dogodio se najveći zločin u novijoj hrvatskoj povijesti. Takozvana JNA te pripadnici srpskih paravojnih postrojbi na Ovčari su ubili ranjenike, civile, medicinsko osoblje odvedene iz vukovarske ratne bolnice. 261 osoba je ubijena, a u masovnoj grobnici pronađeno je 200 tijela.

Njima u čast već 15 godina Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata organizira mimohod “Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga” te prigodan program “Ovčara – vječna rana” na mjestu masovne grobnice. Uvod u današnje obilježavanje bio je prigodni program na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

U mimohodu je hodalo više stotina građana, uglavnom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Cilj je spojiti dvije najveće masovne grobnice iz Domovinskoga rata, rekla je predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata Sandra Rapčak Škomrlj. Upitala se kako oprostiti onima koji oprost ne traže, ne kaju se za počinjene zločine, nisu procesuirani i ne žele reći gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba. Ključne informacije o nestalima kriju se u Srbiji, no znaju ih i neki Srbi koji žive u Vukovaru.

Programu na Memorijalnom groblju nazočili su i izaslanici državnih institucija, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i predstavnici Grada Vukovara. Među njima je bio i ministar obrane Mario Banožić poručivši će Hrvatska nastaviti potragu za nestalima sve dok ne budu svi pronađeni.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno