Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je pismo svim svećenicima i vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije u kojem određuje odgodu prvopričesničkih i krizmenih slavlja te upućuje na mjere zaštite za sprječavanje širenja koronavirusa na misnim slavljima, izvijestio je nadbiskupijski Tiskovni ured.

Euharistijska i druga liturgijska slavlja i dalje će se odvijati po planu, uz poštivanje predviđenih mjera zaštite i prevencije, dok će posebne mjere biti primjenjivane za mladomisnička slavlja na području nadbiskupije. “Ukoliko je ikako moguće neka se euharistija u prigodi svih mladomisničkih slavlja na području Đakovačko-osječke nadbiskupije slavi na vanjskom liturgijskom prostoru, uz poštivanje mjera zaštite i prevencije od širenja zaraze. Mladomisnici su za obiteljski stol tom prigodom već ranije pozvali određeni broj uzvanika. Uzvanike koji nisu u bliskom rodbinskom odnosu s mladomisnikom, kao što su recimo župljani župa đakonskog praktikuma, članovi pjevačkih zborova, domaći župljani koji nisu u posebnom prijateljskom odnosu s mladomisnikom i drugi, molimo da odmah obavijeste mladomisnika da se solidarno ustežu od sudjelovanja za obiteljskim stolom. Potičemo ih da iskoriste druge prigode za kratak susret, osobno čestitanje i znakove pažnje prema mladomisniku, vodeći i u tim prigodama računa o čuvanju svoga i mladomisnikova zdravlja te zdravlja drugih osoba. Mladomisnike i njihove župnike molimo da vode računa o kršćanskom i crkvenom ozračju mladomisničkih slavlja i za vrijeme prigodnog svečanoga objeda, te preporučujemo da izostave svirače, ples i druge nepotrebne, a ponekad čak i neprimjerene dodatke koji se postupno uvlače u mladomisnička slavlja”, poručio je Hranić.

Zamolbu je uputio i ugostiteljima, pozvavši ih da pokažu maksimalno razumijevanje prema roditeljima prvopričesnika i krizmanika te prema mladomisnicima zbog iznenadnog otkazivanja obiteljskih slavlja u njihovim objektima ili zbog smanjivanja broja sudionika.