Prvotno je „navodno“ predstavljen kao jedini kandidat vrha stranke ministar Mario Banožić, a potom se pojavilo i ime Josipa Dabre, zamjenika vukovarsko-srijemskog župana, koji je jasno opovrgnuo ministrove navode i obznanio svoju kandidaturu, također kao kandidata središnjice stranke.

• Imate li potporu za kandidaturu predsjednika stranke Andreja Plenkovića?

Dakako, da imam. Moj protukandidat je za osnovu spina iskoristio nikad izrečene riječi o ekskluzivnoj potpori svoje kandidature, što bi možda i bio izvrstan PR-ovski trik, da se ne radi o ugledu institucije premijera i predsjednika stranke. Time je moju kandidaturu dodatno medijski začinio i osnažio i hvala mu na tome. A da je obmanuo i članstvo i medijsku javnost pokazao je, kada je na najsvetiji dan za čitav hrvatski narod 18. studenog, upravo u trenutku kretanja Kolone sjećanja iz kruga vukovarske bolnice, signalizirao da se na FB stranicama Županijske organizacije HDZ-a čiji je i administrator pusti objava kako je dan ranije, na sjednici Županijskog odbora HDZ-a VSŽ kojoj je nazočio predsjednik Andrej Plenković i vrh stranke, predsjednik Plenković sugerirao članovima da se podrži kandidatura Maria Banožića. Dakle, u toj sramotnoj objavi izrečena je notorna laž, a 40-tak članova Županijskog odbora koji su slušali obraćanje predsjednika stranke podcijenjeni i izmanipulirani.

• Zašto se tek sada stvara „kritična masa“ među članovima HDZ-a koja inzistira na korjenitim promjenama u vodstvima stranačkih organizacija i gdje su svi ti članovi bili do sada?

Kritična masa se stvori kada je ona dovoljno jaka da svojim inovativnim promišljanjem prevlada oskudicu u deficitu kreativnosti, iznošenju na kraj sa uobičajenim političkim oscilacijama koje se projiciraju sa razine državne politike na lokalnu, kada znatna većina postaje apatična i ozlojađena. U tom trenutku odvažna skupina mora preuzeti inicijativu i tražiti prostora za svoj rad. Sada je došao taj trenutak. A svi ti vjerni, radišni članovi oduvijek su tu, od začetaka stranke, neki su sada i u zrelijoj životnoj dobi, no dočekali su iskonsku preobrazbu stranke i izbora stranačkog vodstva po modelu „jedan član-jedan glas“, što će se, smatram, pokazati kao presudnima za vraćanje vjere ljudi u politiku.

#ponos#usud #iskorakKampanju vodimo pod ovom krilaticom, a zapravo predstavljam ponosne i odlučne Slavonce koji žele napraviti potreban iskorak u budućnost

• Što se to dogodilo s HDZ-om u Vukovarsko-srijemskoj županiji da je u zadnjih nekoliko lokalnih izbora izgubio znatan broj općina i gradova i da članovi nerijetko izlaze iz stranke?

Moja zamjerka je nepravovremenu reakciju u otklanjanju anomalija u upravljanju županijskom organizacijom u kojoj nedostaje reda i poštovanja, i prema svakom izabranom članu i prema samoj stranci, guranje problema pod tepih. Nema odgovornosti za neuspjeh imenovanih pojedinaca niti se to traži. Ukoliko bilo koji član ne donosi pobjedu na lokalnim izborima u svojoj sredini, on mora zbog moralne odgovornosti odstupiti s funkcije, to mora biti uvjet bez kojeg se ne može. Neprihvatljivo je da kandidat zbog kojeg se gube glasovi i nakon lošeg rezultata i dalje ostaje na funkciji, kao da se ništa nije dogodilo. Status quo odgovara takvim pojedincima, no odsutnost sankcije od stranačkog vodstva pljuska je članu koji upravo zbog takvih nema niti prostora djelovati. Primjerice za raspuštanje vukovarske organizacije HDZ-a i izlazak iz stranke cjelokupnog gradskog odbora na čelu s Ivanom Penavom, krivim isključivo čelništvo Županijske organizacije jer nisu na vrijeme detektirali i iznašli rješenja za taj problem. Blagoslovili su i mirno promatrali slabljenje vukovarskog ogranka HDZ-a, nisu uvažavali mišljenja tamošnjih članova, a na koncu nisu učinili ono što se u suvremenoj demokratskoj političkoj areni očekuje- nisu odstupili sa svojih dužnosti.

Želimo izgraditi novu slavonsku priču

• Što je prema Vašem mišljenju uzrok takvog stanja u vukovarsko-srijemskom HDZ-u?

Isključivo autokratski pristup stranačkim procesima lokalnih dugogodišnjih stranačkih autoriteta predvođeni Tomislavom Čuljkom, izostanak interne komunikacije sa članstvom, a pogotovo nedostatak upravljačke odgovornosti. Primjerice u zadnjih godinu dana nije održana niti jedna konstruktivna sjednica Županijskog odbora, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a VSŽ Dražen Milinković nije se osjećao pozvanim i odgovornim pitati članove što i kako dalje, koja je strategija za daljnji politički rad a kamoli da propitaju kakve su preferencije prema već unaprijed dogovorenim rješenjima koja im se daju samo na znanje.