6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Odobreno 120 milijuna kuna za pogođena područja

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Vlada je na današnjoj, 33. sjednici, koja je počela minutom šutnje za sve poginule, raspravljala o pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji koju je zadesio razorni potres. Odobreno je 120 milijuna kuna pomoći ovoj županiji te 20 milijuna kuna za Zagreb, Zagrebačku i Karlovačku županiju. “Županije, gradovi i općine će u koordinaciji s Ministarstvom financija osigurati usmjeravanje i namjensko korištenje tih sredstava, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić na vladinoj sjednici. Naglasio je i kako je to samo prvi korak u pružanju financijske pomoći na nastradalim područjima, te najavio da će vlada učiniti sve kako bi dobila novac i iz europskih fondova, poglavito Fonda solidarnosti. Vlada je prihvatila i zaključak o zaduženju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sanaciju štete od potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca, kojim se Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji iz sredstava Fonda doznačuje po pet milijuna kuna.

Donijela je i odluku o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima. 

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine rekao je da će biti uspostavljena mrežne kontaktna točka na koju se volonteri mogu prijavljivati, te će popis volontera biti dostavljen lokalnoj, regionalnoj i područnoj samoupravi, radi evidentiranja njihova angažmana. Dodao je da će civilna zaštita izdati nalog za mobilizaciju kojom će obuhvatiti volontere.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno