24 C
Vinkovci
Nedjelja, 22. svibnja 2022.

Održan sat kodiranja u Osnovnoj školi u Nijemcima

Više od autora

- vl promo-
Sat kodiranja (eng. Hour of Code) globalni je pokret koji se organizira od 6. do 12. prosinca 2021. u više od 180 država. Tijekom 2021. godine registrirano je 85 707 događaja, a među njima je 90 događaja koji su održani u Hrvatskoj.

U prosincu je Osnovna škola Ivana Kozarca iz Nijemaca prijavljena za sudjelovanje i održan je Sat kodiranja koji se pokazao kao odlična korelacija Hrvatskog jezika i Informatike. Ove godine uvedena je nova aktivnost kodiranja uz poeziju (eng. Poem Art) te je ta aktivnost povezana s eTwinning projektom „Uz čitanje riječi rastu 2“.

Povezivanjem informatike i poezije kod učenika poticalo se razvijanje čitanja s razumijevanjem, logičkog razmišljanja i kreativnosti. Učenici su pažljivo pratili upute za kodiranje, odabirali su lirsku pjesmu, vrste i font slova, pozadinu, zvučne i vizualne afekte. Po završetku aktivnosti zaprimili su certifikate.

Više o kodiranju uz poeziju može se pogledati na službenoj stranici kodiranja gdje su dostupni i radovi učenika iz cijeloga svijeta. Učenici Osnovne škole Ivana Kozarca koji pohađaju izborni predmet Informatika, 2., 3., 4. i 7. razreda iz Nijemaca te učenici iz područnih škola Đeletovci i Podgrađe, uz pomoć učitelja informatike uspješno su prošli jednosatni tečaj kodiranja temeljen na poznatim igricama Minecraft i Angry Birds.

Po završetku aktivnosti učenici su zaprimili certifikate. Nakon kodiranja ostavili su pozitivan dojam, ostali su oduševljeni edukativnim i zabavnim iskustvom sudjelovanja u projektu koji ima za cilj približiti im računalno programiranje/kodiranje i potaknuti ih na kreativnost, rješavanje problema i logičko razmišljanje. Na kraju sata zaključili su da svatko može naučiti osnove programiranja, pogotovo na ovako zanimljiv i djeci prilagođen način učenja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno