Današnja sjednica Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske počela je prijeporom oko usvajanja dnevnog reda jer je neovisni vijećnik Tomislav Panenić predložio kao dodatnu točku dnevnog reda, odluku o dodjeli žurne pomoći gradovima i općinama Vukovarsko-srijemske županije koje su u nedjelju pretrpjele velike štete od tuče. Panenić je predložio je da se iz županijskog proračuna izdvoji 200 000 kuna za prvu pomoć fizičkim osobama, ali na glasanju, njegov prijedlog nije prošao.

“Prošao sam Trpinjom i vidim kako mnogih krovova nema, sve je razbijeno i tim ljudima treba što hitnije pomoći. Vidim da je problem iz županijskog proračuna izdvojiti i „pišljivih“ 200 tisuća kuna.”, rekao je Panenić na što ga je predsjednik Skupštine, Dražen Milinković upozorio kako 200 000 kuna ne može nazivati „pišljivim“ jer to je za slavonske prilike ozbiljan novac.

Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu, odgovorio je Paneniću kako nema potrebe za njegovim prijedlogom jer već postoje instrumenti pomoći ugroženima u elementarnim nepogodama, a slično je odgovorio i župan Božo Galić.

Zdravko Kelić, predsjednik Stožera Civilne zaštite rekao je kako prvo treba povjerenstvo procijeniti štetu, jer sada se još ne zna kome je potrebna pomoć i bilo bi jako loše kada bi netko dobio pomoć, a netko ne. Zamjenik župana Josip Dabro je dodao kako je šteta samo u Trpinji na obiteljskim objektima procijenjena na 9 milijuna kuna pa predloženih 200 tisuća ne bi nikome puno pomoglo.

Sjednica je nastavljena izvješćem Sandre Adžage, pročelnice Službe za poslove proračuna i javnih financija o izvršenju proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2018. godinu s odlukom o raspodjeli rezultata poslovanja za 2018. godinu. “Prihodi Vukovarsko-srijemske županije za 2018. godinu izvršeni su u iznosu od 718 milijuna 410 tisuća kuna, odnosno 81,35 % u odnosu na plansku veličinu od 883 milijuna kuna. Od ukupno ostvarenih prihoda na vlastite i namjenske proračunske prihode proračunskih korisnika otpada čak 77 %, odnosno 486 milijuna te vidimo da prihodi u proračunu za 2018. godinu iznose 232 milijuna kuna što čini 23 % ukupno ostvarenih prihoda.”, istaknula je Adžaga dodavši da se u odnosu na prijašnju godinu vidi kako je proračun puno veći iz razloga što je 1. siječnja 2018. godine stupio na snagu novi zakon o financiranju jedinca lokalne i regionalne samouprave gdje je porez na dohodak prepušten jedinicama lokalne samouprave, a kroz Fond izravnanja ostvaren je priliv sredstava u iznosu nešto višem od 29 milijuna kuna.

Izvršenjem proračuna zadovoljan je i vukovarsko – srijemski župan Božo Galić. ” Izuzetno sam zadovoljan odlukom Vlade RH i Fondom izravnanja, jer tako su naše općine, gradovi pa i županija došle do značajnijih prihoda. Sve što je bilo planirano, pa i više od toga je i ostvareno te očekujem da ova godina bude još i bolja.”, rekao je župan Galić.

Na sjednici su, između ostaloga, izabrani članovi i zamjenici članova Savjeta mladih Vukovarsko-srijemske županije, a Jasna Kolar i Dražen Jerković, predstojnici HZZ PU Vukovar i PU Vinkovci prezentirali su vijećnicima stanje na tržištu rada tijekom 2018. godine na području Vukovarsko-srijemske županije Područnog ureda Vukovar te izvješće o nezaposlenosti i zapošljavanju u 2018. godini Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Vinkovci.