30 C
Vinkovci
Srijeda, 25. svibnja 2022.

Održana izvještajna skupština Zajednice sportskih udruga grada Vinkovaca

Više od autora

- vl promo-
Održana je skupština Zajednice sportskih udruga grada Vinkovaca na kojoj je Mirko Mečić izabran za predsjednika radnog predsjedništva, a za članove su odabrani Tomislav Zadro, Dario Dragun te Mario Jurić.

Osim toga, usvojen je plan rada za tekuću godinu, te su u članstvo primljeni Judo klub „Olimp” Vinkovci te Cheerleading klub „Ma&Ko” Vinkovci. Planirana financijska sredstva za 2022. godinu iznose 6.185.000 kuna. Osim o redovitim točkama dnevnog reda raspravljalo se i o problemima koji tište klubove, a prijedlog za rješavanje istih u ime boćarskog sporta iznio je Igor Vrbanović.

„Mi kao boćarski sport u Vinkovcima nismo, što se tiče tradicije, ovdje popularni kao nogomet ili neki drugi sportovi, ali se susrećemo s istim problemima kao i drugi. To je infrastruktura, stručni kadrovi, mladi i žene u sportu. Mislim da bi bilo dobro da, mi pojedinačno kao klubovi nemamo mogućnosti, vremena i ljudi koji će se baviti tim problemima, ured razmisli u budućnosti o jednoj bazi koja će evidentirati sve to na jedno mjesto i onda putem grada Vinkovaca i naših razvojnih agencija da vidimo ako tu problematiku možemo riješiti zajedno putem pozivnih natječaja, školovanja kadrova, trenera. Ako želimo ići u korak s današnjim vremenom moramo imati stručne literature, kadrove”, rekao je Vrbanović.

Dopredsjednik zajednice, Mirko Mečić, složio se s navedenim prijedlogom te dodao kako sve ovisi o novcu, kako gradskom tako i županijskom, te kako bi bilo dobro da se pokuša preko agencija ili fondova priskrbiti dodatna sredstva jer ono što trenutno klubovi dobivaju nije dostatno. Na istu temu nadovezao se i član radnog predsjedništva Tomislav Zadro.

„Uglavnom klubovi, odnosno svi mi koji smo volonteri u klubovima nemamo dovoljno kapaciteta za napisati kvalitetan program, pratiti sve natječaje i javljati se na njih. Tu leži veliki dio sredstava koji su potencijalno neiskorišteni i svi mi u tom dijelu trebamo pomoć, dapače, ako se više klubova udruži kroz neki zajednički program rada s djecom i razvoj lakše ćemo priskrbiti dodatna sredstva. Mislim da se neki projekti mogu podvest pod zajednički nazivnik bez obzira na različitost sportova”, naveo je Zadro te dodao kako bi bilo dobro da se uspostavi suradnja s razvojnom agencijom VIA ili da klubovi i savezi probaju zajednički aplicirati na određena sredstva.

„Mislim da je to šansa u ovim vremena u kojima svima manjka financijskih sredstava te da je to jedan neiskorišteni potencijal i idemo svi zajednički sjesti i vidjeti što bi mogli zajednički raditi te na što bismo se mogli zajednički javiti”, istaknuo je Tomislav Zadro.

Mirko Mečić objasnio je koliku ulogu ima Zajednica sportskih udruga i koje su njezine mogućnosti u rješavanju navedenih problema koje imaju klubovi.

„Zajednica je tu kao servis svim klubovima i ona se trudi koliko god može da izađe u susret i da iskoordinira i poveže grad, klubove i saveze i da pomogne u nekim aplikacijama za programe koje daju Europska unija ili neki fondovi ministarstva sporta i obrazovanja. To je ono što zajednica može učiniti, međutim uvijek je problem nedostatak financijskih sredstava koji su uzrokovani i pandemijom i nemogućnosti našeg proračuna da bude još veći. Nama je u Vinkovcima jako teško se boriti i naši klubovi su uvijek u nekom lošijem položaju u odnosu na klubove iz drugih financijski bogatijih sredina kao što su Zagreb ili Dalmacija koja ima veliki priljev od turizma i stoga može više ulagati jer ima više sponzora za klubove što je kod nas problem. Uz pomoć grada mi nalazimo način da uvijek nekako sezonu privedemo kraju te se pripremimo za iduću. Borimo se koliko možemo”, kazao je Mečić.

Iz programskih sredstava zajednice, uz redovan rad, financiraju se zakup dvorana, a osim toga postoje i manifestacije na koje se klubovi mimo osnovnog proračuna javljaju. Radi se o sredstvima do 200 tisuća kuna koje se raspodjele po programima koje su ponudili klubovi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno