U nedjelju, 12. siječnja je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu premijerno prikazan dokumentarni film Prvi do srca – Ivo Gregurević redatelja Branka Schmidta.
Premijerom filma ujedno je obilježena i prva godišnjica smrti velikana hrvatskog glumišta, Ive Gregurevića. Gradonačelnik Milan Bandić istaknutom dramskom umjetniku posthumno je dodijelio Medalju Grada Zagreba za sveukupni doprinos hrvatskoj kulturi, koju je preuzeo sin pokojnog glumca, Marko Gregurević.
Foto: Vladimira Spindler
“Prvi film s Ivom snimio sam još 1982. godine, bio mi je kućni prijatelj, vjenčani kum i osjećao sam se dužnim napraviti film o njemu”, rekao je redatelj Branko Schmidt uoči premijere filma nastalog u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Dokumentarac je nastajao devet mjeseci, a završen je prije mjesec dana.
“Emocionalno me ispatio kao nijedan moj film dosad, sugovornici su plakali, prisjećali se Ive i govorili o njemu u superlativima. Teško mi je pao njegov odlazak i ova godina dana”, dodao je redatelj.
Foto: Vladimira Spindler
Projekciji u HNK-u nazočili su brojni dužnosnici i djelatnici u kulturi poput Nine Obuljen Koržinek, Chrisa Marcicha, Hrvoja Hitreca, Mire Gavrana, Nikše Kušelja, Mustafe Nadarevića, Slavena Knezovića, Gorana Navojca, Miodraga Deme, Ivice Lovrića, Milane Vuković Runjić i mnogih drugih.
Prvi do srca  Ivo Gregurević biografski je dokumentarni film no, kako kaže Schmidt, napravljen je potpuno izvan uobičajenih normi. Uz razgovore s članovima njegove obitelji iz rodne Donje Mahale, s prijateljima te prikaz skrivenih mjesta gdje je Gregurević volio pobjeći od gradskog ludila, film donosi inserte iz brojnih njegovih televizijskih i filmskih uradaka.
Prvi do srca – Ivo Gregurević bi se u ožujku trebao prikazati na HRT-u.
Izvor: HINA/HAVC