Danas je u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana zajednička sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Županijska koordinacija za ljudska prava Vukovarsko – srijemske županije s nekoliko točaka dnevnog reda.

Na početku se govorilo o nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama koji se već tradicionalno obilježava 22. rujna u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je, podsjetimo se, tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Datum spomendana odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2004.

“Što se tiče zbrinjavanja i potporama žrtvama nasilja u obitelji trebamo poticati jedinice lokalne samouprave i jedinice područne (regionalne) samouprave na uvođenje rodnog proračuna u okviru kojeg će se osiguravati kontinuirana financijska potpora namijenjena radu skloništa za žrtve nasilja u obitelji”, istaknuo je Đorđe Ćurčić predsjednik Povjerenstva.

Također održana je i prezentacija europskog projekta VIVIEN udruge B.a.B.e. i najavljeno sudjelovanje na međusektorskim treninzima te provođenje seta edukacija na temu Prevencija i suzbijanje nasilja prema ženama kroz edukaciju stručnjaka/inja iz sustava.

“Skupili smo se povodom redovnog obilježavanja 22. rujna Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ovo je jedan podsjetnik da se takve stvari ne događaju te da društvo, odnosno država i svi njeni sustavi trebaju raditi na smanjenju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Druga točka dnevnog reda odnosila se na veliki europski projekt VIVIEN udruge B.a.b.e, te ćemo 25, 26, i 27. ovdje u Vinkovcima imati trodnevni trening te provođenje seta edukacija na temu Prevencija i suzbijanje nasilja prema ženama kroz edukaciju stručnjaka/inja iz sustava”, pojasnila nam je Ivana Sučić- udruga B.a.B.e., članica Županijskog povjerenstva te voditeljica Županijskog tima Vukovarsko-srijemske županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilje u obitelji.

Govorilo se i o tome kako bi mediji trebali pristupati problemu nasilja nad ženama i nasilju u obitelju, a osnovna svrha ove sjednice bila je podsjetnik za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave da porade na izradi rodnog proračuna da se postigne veći stupanj ravnopravnosti između muškaraca i žena.