Foto: HAVC (Tihana Lazović na premjeri)
U petak 27. studenog je na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu održana svjetska premijera “Zore”, novog igranog filma Dalibora Matanića. Filmski festival koji se održava u glavnom gradu Estonije od 13. do 29. studenog jedan je od 15 svjetskih festivala A-kategorije.
“Zora” je prvi hrvatski dugometražni igrani film koji je prikazan u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu tog prestižnog festivala.
Filmsku ekipu “Zore” u Tallinnu je predstavila Tihana Lazović, koja u filmu glumi Iku, ženu slomljenu obiteljskom tragedijom zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma.
“Neobično mi je zadovoljstvo da sam uspjela svladati sve prepreke i doći na Black Nights, na svjetsku premijeru drugog filma iz Dadine ‘Trilogije sunca’. Festival se održava pod jakim epidemiološkim mjerama, ali se ipak održava u kino dvoranama. Ne damo se mi filmaši samo tako”, izjavila je Tihana Lazović nakon premijere, dodavši: “Iskustvo snimanja Zore je poput onog u Zvizdanu, iskustvo koje glumci najviše vole – kada ti redatelj daje slobodu i prostor za razvijanje uloge.”
Radnja filma “Zora”, koju nakon svjetske čeka hrvatska premijera, smještena je u mračan društveni kontekst bliske budućnosti. “Zora” je drugi dio Matanićeve filmske ‘Trilogije Sunca’ (Zvizdan, Zora, Sumrak)  ̶   trilogije protiv fašizma. Kao i u “Zvizdanu”, Matanić i u “Zori” uz režiju potpisuje i scenarij za film te se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.
Nakon svjetske premijere, prve kritike “Zore” objavili su Screendaily i CineuropaWendy Ide u Screendailyju, uspoređujući “Zvizdan” i “Zoru”, kaže: “Premda oba filma kao inspiraciju imaju podjele proizašle iz sukoba na Balkanu, pristup je u “Zori” zagonetniji. Iako film možda zahtijeva više promišljanja i analize kako bi njegova poruka u cijelosti bila shvaćena, režijsko je umijeće neupitno“, prognozirajući filmu dobar festivalski život.
Cineuropa, također uspoređujući prvi i drugi film ‘Trilogije sunca’, ističe: “Suprotno jasnom kodiranju ‘nas’ i ‘njih’ po etničkoj osnovi u “Zvizdanu”, Matanić se ovdje zalaže za složenije i apstraktnije podjele, ispunjavajući film nabijenom atmosferom i snažnom simbolikom.” Autor Marko Stojiljković posebno hvali glumačke izvedbe te montažu, zaključujući kako je “Zora izvanredno filmsko djelo”.
Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica “Zore” je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević.
Glavna muška uloga pripala je Krešimiru Mikiću, koji igra Matiju. Tihana Lazović glumi njegovu suprugu Iku, dok djecu utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić.
Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.
Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.
Sve ostale detalje o festivalu potražite na njihovoj službenoj stranici.
Izvor: HAVC