Pobjednici prošlogodišnjeg Vinkovačkog karnevala, mališani Kulturnog centara Gatalinka u nedjelju su, s Pokladnim jahanjem ili “Pokladnim jašenjem”, Vinkovce predstavljali na 23. Dječjem karnevalskom korzu u Opatiji. Kako kažu, ove su maske prikaz naših lokalnih tradicionalnih običaja, ali su ujedno i edukativne i poučne za djecu.

Pokladna jahanja u Slavoniji i Baranji postaju tradicionalna pojava, a kreću odmah nakon Sveta tri kralja i održavaju se sve do početka korizme. Pokladno jahanje običaj je koji datira još iz vremena Vojne krajine, kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih “pajdaša” na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku s granice, jahači su se okupljali i “trajbali” poklade. U Opatiji smo jahanje predstavili uz svirku na dobošu i izvedbu četiri formacije konjanika. Osim urešenih konja, jahači su imali rekle na jabučice, jagodice ili trešnje, kakve su se nosile u vrijeme 9. Vinkovačke kumpanije, ali i na srca, kako su nosili mlađi ljudi u selima jugozapadno od Vinkovaca, u okviru 7. Ivankovačke i 8. Ceranske kumpanije u vrijeme Vojne krajine. Ispred jahača išle su “purkavice” u crnoj odjeći i s kišobranima, okićene kokicama i dječaci u kabanicama s obaveznim šaranim tikvicama, a povorku je vodio dobošar”, priča nam voditeljica Kulturnog centra Gatalinka Blanka Žakula.

Napominje da je maska Pokladno jahanje oduševila publiku, ali i druge sudionike karnevalske povorke, koji su odraslim članovima Gatalinke čestitali na originalnoj ideji. Posebno je bilo dirljivo, kaže, kada su im prilazili naši Slavonci koje je život odveo u zapadnije krajeve, a mali su konjanici čak izmamili i pokoju suzu. Svi posjetitelji 23. Dječjeg karnevalskog korza u Opatiji mogli su tako vidjeti koliko je truda, mašte, kreativnosti i energije sažeto u toj povorci, te kakve su maske pripremili mališani iz raznih krajeva Hrvatske. Inače, članovi Gatalinke svoje će Pokladno jahanje ponovno pokazati i u Vinkovcima, kada će na ovogodišnjem 22. Vinkovačkom karnevalu predvoditi karnevalsku povorku. Naime, običaj je da najuspjšenija karnevalska skupina iz prethodne godine predvodi karnevalsku povorku, a tako će biti i u nedjelju 3. ožujka.