26 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima predstavio Godišnjak 36

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima večeras je predstavio novi broj Godišnjaka, edicije za kulturu, umjetnost i društvena pitanja. U predstavljanju Godišnjaka br. 36 za 2018. godinu sudjelovali su: predsjednik OMH u Vinkovcima doc.dr.sc. Dražen Švagelj, urednica Višnja Sorčik, prof., te autori: Hrvoje Janković, dipl. pravnik i arheologinje, muzejska savjetnica Maja Krznarić Škrivanko i kustosica Anita Rapan Papeša. Nažalost, na večerašnjoj promociji nije bilo najavljenoga arheologa Hvoja Vulića, kustosa i novoimenovanoga ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci, također autora u Godišnjaku, koji je prije dva dana stradao u nesretnom slučaju te su mu i ovom prilikom upućene najiskrenije želje za što brži oporavak.

A upravo vinkovačkim arheolozima posvećen je novi broj Godišnjaka. “Godišnjak za 2018. godinu posvetili smo poznatim vinkovačkim arheolozima koji su svojim znanstvenim radom omogućili da saznanja o povijesti našega grada istaknu njegovo tisućljetno postojanje, izmjene brojnih kultura i pravo bogatstvo arheoloških otkrića. U Godišnjaku smo objavili tekstove o životu i radu Josipa Brunšmida, Stojana Dimitrijevića i Ivane Iskre Janošić, želeći naglasiti ono što je istaknula prof. dr. Tihomila Težak-Gregl …kako su Vinkovci sa svojom bogatom arheološkom baštinom odredili njihov životni i djelatni put, tako su se i oni svojim djelima, kojima su Vinkovci uvijek bili neiscrpno vrelo inspiracije, odužili rodnom gradu osiguravši mu značajno mjesto u europskoj arheologiji….”, istaknula je, između ostaloga, urednica Višnja Sorčik zaključivši: “Kao i do sada, nadamo se da će vam tekstovi u Godišnjaku biti zanimljivi i znanstveno korisni izvor novih spoznaja ili podsjetnik na ljude i događaje koji ne bi smjeli biti zaboravljeni. Uredništvo Godišnjaka zahvaljuje svima koji su pomogli u izdanju Godišnjaka 36″.

U Temi Godišnjaka autori su: Hrvoje Vulić: Josip Brunšmid – arheolog za sva vremena, Maja Krznarić Škrivanko: Stojan Dimitrijević − sretnik prošlosti, Anita Rapan Papeša: „Si monumnetum requiris, circumspice.“ Ivana Iskra-Janošić, u Povijesnim temama: Marko Landeka: Vinkovačko Novo Selo − Neudorf, Othmar Pickl: Slavonija 1688. godine, Hrvoje Janković: : Esej o ulozi pseudopovijesti u kreiranju kolektivne svijesti srpskoga naroda, Nikola Šimić Tonin: Kadrovima kamere tragovima istine s crta života, Silvio Jergović: Miljenko Dujela i Vinkovci, u Književnim temama: Ivana Petričević: Mato Kovandžić – pisac slavonske ravni, u Književnim i novinarskim pokušajima: Filip Marković: Mali izbor poezije Filipa Markovića, maturanta Gimnazije M. A. Reljkovića, Antonija Krajinović: Nikad nije kasno za ostvarenje mladenačkoga sna, u Digitalizaciji: Tihomir Marojević: Bibliografija članaka i priloga u Godišnjacima Ogranka matice hrvatske Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno