12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Oko 250 učenika OŠ Stari Jankovci u STEM projektu

Više od autora

- vl promo-

U Osnovnoj školi Stari Jankovci održana je završna konferencija projekta „Razvoj STEM programa u Osnovnoj školi Stari Jankovci”. Proveden je s ciljem poboljšanja STEM vještina zbog jačanja kapaciteta institucija osnovnoškolskoga obrazovanja u Republici Hrvatskoj u STEM podučavanju.

Kako je pojasnio ravnatelj škole Anđelko Lučić, projekt je  započeo 12. rujna 2022. godine, a završit će 11. ožujka ove godine, što će reći da je njegovo trajanje 18 mjeseci. Težak je 535 tisuća eura, od toga je 85% financirano iz Europskih fondova, a 15% iz Nacionalnih sredstava. Škola jest voditelj projekta, a sama se prijavila kao nositelj. Nisu imali partnere, jedino vanjskog partnera iz Norveške.

„Opremili smo učionicu kemije i informatike, a za učenike smo razvili pet programa i to STEM kroz školski vrt, Mladi programeri, STEM osnove, STEM plus i Mali poduzetnici i aktivni građani. U okviru tih programa imali su radionice i stjecali nova znanja i vještine”, pojasnio je ravnatelj. Kako je rekao, sudjelovalo je oko 250 učenika, iako je bilo predviđeno njih 150.

„Osmišljavali smo ga sami znajući kako je raspisan natječaj tako da smo razmišljajući što bi mogli u školi i koje su naše potrebe i u skladu s tim i napisali projekt. Imali smo vanjskog konzultanta, ali najvažniji i najveći dio radili su naši učitelji”, kazao je.

Učenik šestog razreda Matej Lučić itekako je zadovoljan sudjelovanjem u projektu. „Zanima me kako se roboti sastavljaju, naprave, ali malo više me vuče na elektroniku, kako se to radi, vozi. Uvijek sam vozio autiće pa me zanimalo kako su se oni sastavljali, kretali, na što su se upravljali”, kazao je.Njegova prijateljica Vila Matić smatra kako je naučila puno toga što će joj kasnije koristiti u životu, a posebice su joj zanimljive VR naočale. „Preko njih možemo gledati svakakve filmove, igrati realistične igrice što mi je jako zanimljivo, kao u pravom svijetu”, izjavila je Vila.

Ivana Zagorac, nastavnica hrvatskog jezika, istaknula je kako će im stečene vještine u budućnosti itekako koristiti te biti korisne za njihov daljnji napredak. Osim učenika, iskustvo su stekli i nastavnici koji su nadogradili svoje znanje te će sadi moći još više znanja prenijeti učenicima.

Nastavnica prirode, biologije i kemije Mirela Guberac rekla je kako su ovim projektom opremili učionicu iz kemije, dobili stolove, stolice, sav pribor i kemikalije koje su im nedostajale za izvođenje praktične nastave iz navedenih predmeta. „Učenici su do sada radili grupne pokuse, bilo je njih 5,6 u grupi, međutim, sad su dobili mogućnost da svaki učenik ima svoje radno mjesto i da može individualno raditi praktičan rad”, rekla je nastavnica.

Na završnoj konferenciji prisustvovala je i pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić Karlić koja je kazala kako su ovakvi projekti od izuzetno velike važnosti. „Imamo 15 osnovnih škola koje su sada u projektu STEM, a Osnovna škola Stari Jankovci uistinu je dobro, pametno i kompletno iskoristila sva dobivena sredstva na dobrobit učenika i nastavnika, a nadam se kako će i ostale osnovne škole u našoj županiji iskoristiti sredstva”, poručila je. Naime, riječ je o tome da Vukovarsko-srijemska županija nema dovoljno materijalnih mogućnosti za opremu škola, edukaciju nastavnika, iako puno pomažu. „Svakako je ovo dobar primjer samim time što učenici u projektu uče o zdravlju, prirodi, vraćanju zemlji, sastavu tla, biljkama, ljekovitom bilju, robotici i informatici”, zaključuje Mustapić Karlić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno