33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Oko 350 vinkovačkih mališana zakoračilo je danas u najljepše životno doba

Više od autora

- vl promo-


Oko pola milijuna djece širom Hrvatske, danas se ponovno vratilo u školske klupe. Ipak, nekima od njih ovo je bio prvi susret sa školom uopće. Proslava početka nove školske godine i doček prvašića, u školama je odzvanjala pjesmom, plesom, smijehom, ali i ponekom suzom. Podršku u ovom velikom koraku u životu, vinkovačkim su mališanima pružili roditelji, bake i djedovi, braća i sestre, dok je učenike OŠ Vladimira Nazora osobno posjetio gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

Danas je trenutak u životima prvašića kada kreću u ciklus obrazovanja koji će ih obilježiti za vrijeme cijelog život. Najvažnije je sada da i mi odrasli pripazimo tijekom ovog vremena prilagodbe, da omogućimo djeci da se naviknu i nauče kako su sudionici u prometu i kako se trebaju ponašati u prometu te da po prvi puta idu sami od kuće do škole. Tu je na nama odraslima da pazimo na njih, ali i također da im osiguramo kroz gradska i državna sredstva da imaju bolje uvjete u obrazovanju. To su naša djeca, pametna djeca i uvjeren sam kako će naši novi prvašići biti dobri učenici koji će uspjeti u konačnici obogatiti Grad“, poručio je gradonačelnik tijekom svog posjeta.

Grad Vinkovci ustrajno se odupiru negativnom demografskom trendu koji trese cijelu Hrvatsku. Za bolju budućnost brinu se i poticaji gradske vlasti:

Početkom školske godine raspisan je Javni poziv za podjelu jednokratnih naknada u iznosu od 1.000 kuna koje ostvaruju svi učenici prvih razreda osnovne i srednje škole. Ovo je druga školska godina kako dijelimo ove iznose te smo od ove godine nastojali dodatno pojednostaviti postupak prijave, naročito roditeljima čija su djeca upravo pošla u prvi razred osnovne škole. Roditelji prvašića zahtjeve mogu podnijeti u školi koju djeca pohađaju, uz minimalnu dokumentaciju, dakle riječ je samo o obrascu i broju računa na koji će se izvršiti isplata“, objasnila je Andrea Vinković, v.d. pročelnika Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca te pozvala roditelje da što prije podnesu zahtjeve kako bi ranije krenula i isplata.

Početak ove školske godine, komentirao je i ravnatelj OŠ Vladimir Nazor Damir Burić:

Ove školske godine Osnovna škola Vladimira Nazora Vinkovci upisuje 67 učenika u prvi a, b i c odjel. To je za razliku od prethodne školske godine izvrsna vijest jer lani nismo uspjeli sakupiti više od dva razredna odjela.Moram istaknuti da se kod nas još uvijek drastično ne osjete promjene u demografskoj slici Hrvatske, ali ima osipanja, ne samo u pogledu prvašića, nego i u višim razredima škole. Svake godine nažalost svjedočimo odlasku nekoliko djece iz škole i Grada“.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno