11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Oko za oko (An Eye For An Eye, 1981.)

Više od autora

- vl promo-fcf_oko-za-oko_an-eye-for-an-eye_1981_ST

Sean Kane (Chuck Norris) je prisiljen dati ostavku u policijskoj upravi San Franciska, nakon što je njegov partner ubijen. Odlučuje se sam osvetiti pa uz pomoć simpatičnog ‘učitelja’ borilačkih vještina Jamesa Chena (Makao), slijedi trag krijumčara droge, koje predvodi uglađeni medijski magnat Morgan Canfield (Christopher Lee) za kojega radi strašni i golemi Profesor (Toru Tanaka) …

Ha, neuništivi Chuck Norris koji rijetko nosi oružje, no kako izdajnički policajac Tom McCoy (Matt Clark) kaže u filmu, ‘Kane, on jeste oružje!!!’. Iako naslov filma sugerira i donekle parafrazira stari biblijski motiv, situacija kada naljutiš Chucka Norrisa posve je drugačija: Chucku su ubili partnera u zasjedi te njegovu djevojku, ali je zato omjer onoga što je Chuck učinio zlikovcima barem 100:1. Mislim da kada danas pogledate filmove o ratnom veteranu John Rambu i usporedite ga s ‘dijelom’ Seana Kanea, onaj prvi djeluje posve ‘realistično i objektivno’.

Interesantna je i glumačka ekipa s kojom se legendarni Chuck Norris uglavnom bori: slavni Christopher Lee, koji je veći dio svoje karijere bio Dracula ili neviđeno svaštario preuzeo, je ulogu glavnog negativca, krijumčara droge. Njegova ‘golema’ desna ruka je Profesor, kojega interpretira Toru Tanaka, lik kojega smo u epizodnim ulogama u filmovima i TV serijama imali priliku neviđeni broj puta do sada vidjeti. Od poznatijih filmova svakako su uloge u Crnoj kiši Ridleya Scotta. Drugi Azijac u filmu je simpatični Makao koji iza sebe ima impresivnu filmografiju. Slijedeći njegov projekt je bila uloga pripovjedača i desne ruke Conana Barbara iz 1982. Slijedio je još čitav niz filmova od kojih ću spomenuti Izlazeće sunce, Sedam godina u Tibetu, Pearl Harbour i Booletproof Monk … Ah, da. Skoro zaboravih da je tu i ‘vječni policijski kapetan’ Richard Roundtree, originalni filmski Shaft!

Osjećate li kakvu vezu s duhom 80-ih, nemogućim akcijama i ludim pucičanima, ovaj ‘građa’ koju bi treablo bar još jednom ponoviti. Chuck Norris u naponu snage (i ljepote) kakvog smo ga gledali još samo u ‘A Force Of One’ ili kako je kod nas preveden ‘Sam protiv svih’.

Ah da, ‘režiju’ potpisuje Steve Carver. S njim će Norris još jednom surađivati, dvije godine poslije u ‘Lone Wolf McQuade u kojem će mu partner biti David ‘Kill Bill’ Carradine …

I kada čovjek sve to vidi ne može se na zapitati: ‘Kako je Chuck uspio izgubiti megdan s Bruceom u Na zmajevom putu?’! Ipak je on dva put izbrojio do beskonačno!

yu poster OKO ZA OKO

TRAILER / AN EYE FOR AN EYE

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno