Upravnom odjelu društvenih djelatnosti zahtjev za ustrojem odgojno-obrazovnih skupina produženog boravka za školsku 2019./2020. godinu, a to je učinila samo OŠ Ivana Mažuranića.

Iako rade u dvije smjene, u ovoj školi uspjeli su naći prostora za produženi boravak. Predviđene su dvije grupe, jedna za 1. i 3. i druga za 2. i 4. razred, a kako ističu zanimanje roditelja bilo je veliko.

“Od nove školske godine našim učenicima od 1. do 4. razreda, točnije za njih 24-ero, biti će omogućen produženi boravak, odnosno poseban oblik odgojno-obrazovnog rada u kojem će učenici osim obavljanja školskih obveza, pisanje zadaće, ponavljanja gradiva i učenja, biti uključeni u niz kreativnih radionica, a imat će i vrijeme za odmor, igru i sportske aktivnosti. Učitelji će tom prilikom raditi i na razvijanju njihovih socijalnih, emocionalnih i kognitivnih vještina. Za roditelje će to značiti da će im dijete prije ili poslije nastave, ovisno o smjeni, biti u sigurnim rukama i da će odraditi veći dio školskih obveza. Sve to uspjeli smo ostvariti jer imamo dovoljno prostora, ali i svoju kuhinju i blagovaonicu”, kaže ravnateljica ove škole Marina Markić.

Dodaje da su u svibnju proveli anketu među roditeljima o zainteresiranosti za organiziranje produženoga boravka. “Rezultati su pokazali da je velik broj roditelja bio zainteresiran, a to nam je i bio vjetar u leđa da u suradnji s Gradom i pokrenemo cijelu priču. Roditelje će produženi boravak njihove djece u školi koštati oko 250 kuna mjesečno, u što je uključen svakodnevni obrok, sufinanciranje učitelja i ostali didaktički materijali. Ostale vinkovačke škole, na žalost, uvijete za ovakav program još uvijek nemaju, no i to i bi se trebalo uskoro promijeniti jer nakon vrtića, Grad je počeo ulagati i u obnovu škola. Osnovna škola Ivana Mažuranića pak najmlađa je i najmodernija vinkovačka škola, opremljena po svim najnovijim standardima.

“Da, uistinu se možemo pohvaliti odličnom opremljenošću. U svakoj učionici imamo računalo, projektor i pametnu ploču, imamo informatičku učionicu s 28 računala, a u procesu smo i nabave 3D printera koji će služiti našim robotičarima”, ističe ravnateljica Markić.

Ovu školu pohađa 395 učenika u 18 razrednih odijeljena, a ove su godine upisali dva razreda prvašića, ukupno njih 52.