13 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. svibnja 2022.

Olakšice za zdravstveno osiguranje osobama koje su primile booster dozu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon današnje sjednice Vlade potvrdio je da je u planu odluka o smanjenju cijene police zdravstvenog osiguranja za osobe koje su primile dodatnu, odnosno booster dozu.

Napomenuo je kako Vlada razmišlja o financijskom poticaju za sve osiguranike cijepljene trećom dozom, pa i za svaku iduću dozu, i to na način da se osiguraju određene olakšice za zdravstveno osiguranje.

“To planiramo najesen, a o detaljima još razgovaramo”, rekao je Beroš.

Pandemija, kaže, nije još gotova. Ima nekoliko scenarija koja možemo očekivati, docjepljivanje je svakako važno, a pravac kretanja je nagraditi one koji brinu o svom zdravlju.

“Svijest o cijepljenju ne rađa se u trenutku, potrebno ju je poticati. Preventiva je važna, razmišljali smo o raznim opcijama. Penalizacija nikad nije bila opcija, ali nagrađivanje pa i popust na police osiguranja zašto ne? Moguće je da ćmo ići na popust na policu osiguranja za one koji se cijepe jer se njome smanjuje hospitalizacija pa i post covid faze. Još razgovaramo o detaljima. Ali to bi vjerojatno bilo za treću i svaku daljnju dozu. To je nešto što je preventivno, dobro važno u smislu očuvanja zdravlja i u svakom slučaju rasterećuje proračun. To je sad naše razmišljanje, nagraditi ljude koji brinu o svojem i tuđem zdravlju”, rekao je Vili Beroš i dodao kako misli da ovo građani neće kritizirati.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo uskoro pokreće novu nacionalnu kampanju za cijepljenje protiv covida-19 kojom želi potaknuti građane da zaštite svoje zdravlje od težih oblika oboljenja.

“Troškove zdravstvenog sustava, bolničkog liječenja, naknada za bolovanja i izolacije tijekom epidemije brojimo u milijardama kuna pa je svaka preventiva i zaštita od zaraze, osim čuvanja vlastitog i tuđeg zdravlja, izravni doprinos zdravstvenom proračunu naše zemlje”, pojasnio je Beroš i dodao da se razmišlja o omogućavanju dodatnog financijskog poticaja za sve osiguranike cijepljene dodatnom dozom i to kroz smanjenje cijene police osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno