Kontaktirajte nas

Aktualno

Oliver Dragojević preminuo u 71. godini života

Objavljeno

-

Otišao je čovjek koji nam je osvajao srca svojim Galebom, Malinkonijom, Skalinadom…, u nedjelju je umro Oliver Dragojević (71). Velikan hrvatske popularne glazbe umro je u splitskoj bolnici, izgubio je bitku od teške bolesti, s kojom se proteklu godinu dana nosio u tišini, strpljivo. Životnu bitku Oliver je izgubio u nedjelju u 5 sati na Odjelu onkologije KBC Split, potvrđeno je Hini iz kruga obitelji. Dragojević se borio s teškom bolešću, imao je tumor na plućima, posljednjih je dana bio jako loše, te je jutros preminuo. Iza Dragojevića su ostali 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike, te koncerti u najpoznatijim svjetskim dvoranama kao što su njujorški Carnegie Hall, londonski Royal Albert Hall, pariška Olympia, Opera House u Sydneyu… Podrijetlom je iz Vele Luke na otoku Korčuli, (rođen 7. prosinca 1947.) gdje je proveo djetinjstvo, u Splitu je pohađao glazbenu školu. Karijeru je počeo daleke 1963. godine kao pjevač i klavijaturist splitske grupe Batali, no prvi uspjeh doživio je na Splitskom festivalu 1974. kada je osvojio prvu nagradu publike sa skladbom “Ča će mi Copacabana”. Nakon toga, iduće godine na Splitu nastupa sa šansonom “Galeb i ja” skladatelja Zdenka Runjića, koja postaje njegov zaštitni znak i početak višegodišnje plodonosne suradnje najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca na hrvatskoj glazbenoj sceni. Redaju se hitovi kao što su “Skalinada”, “Malinkonija”, “Oprosti mi, pape”, “Vjeruj u ljubav”, “Piva klapa ispo’ volta”, “Nadalina” (duet s Borisom Dvornikom), “Karoca” itd., koji su danas evergreeni hrvatske zabavne glazbe. Dragojević je nastavio s uspjesima i u samostalnoj Hrvatskoj, gdje je postao laureatom prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin, koja je prošla u znaku njegove izvedbe “Cesarice”, autora Zlatana Stipišića Gibonnija. Dobitnik je ukupno osam Porina i odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Od splitske publike Oliver se oprostio nastupom u Hrvatskom narodnom kazalištu u listopadu prošle godine, na kocertu naslovljenom po jednoj od njegovih pjesama Vjeruj u ljubav u organizaciji Županijske lige za borbu protiv raka, bolesti od koje je i sam obolio.

Aktualno

OECD otvorio pregovore o članstvu s Hrvatskom

Objavljeno

-

Napisao/la

    32 pregleda

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je da je otvorila pregovore s Hrvatskom i još pet zemalja o članstvu u tome klubu bogatih nacija, objavila je Hina.

Osim s Hrvatskom, pregovori su počeli s Brazilom, Argentinom, Peruom, Rumunjskom i Bugarskom.

OECD, koji trenutno ima 38 članica, priopćio je da nema roka za ulazak, nego će napredak svake zemlje ovisiti o tome koliko se pridržava najboljih praksi organizacije i evaluaciji koju obavlja više od 20 tehničkih odbora.

“Hrvatska je spremna započeti pregovore o članstvu u OECD-u. Uz šengenski prostor i eurozonu, naš prioritet je članstvo u OECD-u kojim ćemo osnažiti naše gospodarstvo i međunarodni položaj i utjecaj Hrvatske”, rekao je premijer Andrej Plenković na Twitteru nakon vijesti o otvaranju pregovora.

Glavne vrijednosti OECD-a su osobna sloboda, demokracija, vladavina prava i zaštita ljudskih prava te otvoreno, održivo i transparentno tržišno gospodarstvo. Organizacija također promiče održivi i inkluzivan gospodarski rast te borbu protiv klimatskih promjena.

“Kandidatkinje će moći iskoristiti pristupni proces za daljnje reforme na korist svojih naroda, istovremeno jačajući OECD kao zajednicu predanu međunarodnom poretku utemeljenome na pravilima”, rekao je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann.

Tehnička evaluacija fokusirat će se na otvorenu trgovinu i investicije, javnu upravu, antikorupcijske mjere te učinkovitu zaštitu okoliša i klime.

Kada odbori završe svoje izvješća, konačnu odluku jednoglasno donose članice OECD-a.

Nastavi čitati

Aktualno

Završetak radova u Kačićevoj do 10. veljače

Objavljeno

-

Napisao/la

    32 pregleda
Foto: VVK

Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK) započeo je s radovima na sanaciji dijela mreže odvodnje u Ulici Andrije Kačića Miošića na dijelu od Duge ulice do raskrižja s Ulicom dvanaest redarstvenika na ulazu u Vrtno naselje.

Riječ je o velikom i tehnički zahtjevnom zahvatu, a koji obuhvaća sanaciju mreže u dužini 27 metara u spomenutoj ulici.

Foto: VVK

Vinkovački vodovod i kanalizacija radove provodi o vlastitom trošku, a cilj je otkloniti kritične dijelove na mreži odvodnje. Kako navode u tvrtki, sanacija mreže odvodnje provodi se u onim dijelovima grada koji nisu obuhvaćeni projektom „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“, a koji će zajedno s mrežom izgrađenom u okviru projekta aglomeracije činiti funkcionalnu cjelinu.

Predviđeno vrijeme trajanja radova je 7 do 10 radnih dana odnosno najkasnije do 11. veljače.

U tom vremenu promet će biti omogućen stanarima ulice, vlasnicima i radnicima poslovnih objekata kao i posjetiteljima gradskog groblja.

Za vrijeme izvođenja na snazi je privremena regulacija prometa te građane mole za poštivanje postavljene prometne signalizacije. „Zbog činjenice da se u toj ulici nalazi gradsko groblje svjesni smo da će zbog ovih radova biti problema i zastoja u prometu te građane molimo za strpljenje i razumijevanje kako bi se radovi mogli nesmetano i sigurno odvijati“, zaključuje direktor VVK Ivan Rimac.

Nastavi čitati

Aktualno

Održane radionice pripreme za apliciranje za dodjelu sredstava, udruge dobile sve potrebne informacije

Objavljeno

-

Napisao/la

    150 pregleda

U svrhu pružanja potpore i savjeta za pripremu što kvalitetnijeg projektnog prijedloga, Grad Vinkovci organizirao je edukativne radionice koje su danas održane u Gradskom kazalištu Joza Ivakić. Odaziv je bio i više nego dobar.

Ante Lovrić, predsjednik Konjičkog kluba Satir, smatra kako ovakve radionice jako puno pomažu, osobito udrugama koje ne postoje dugo i koje se suočavaju s brojnim problemima koje ni sami ne razumije. Puno je procedura, pravilnika i zakona koje je potrebno pratiti. „Radionice uvelike poboljšavaju razumijevanje natječajne dokumentacije i samo apliciranje projekata na natječaja. Mi već 18 godina provodimo program terapijskog jahanja, korisnika je jako puno i nećemo izmišljati toplu vodu pa idemo dalje s terapijskim jahanjem i jahačkim aktivnostima”, kazao nam je Lovrić.

Bio je Lovrić danas jedan od brojnih predstavnika udruga koji su se odazvali na informativnu radionicu namijenjenu svim udrugama, udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata, ustanovama, zakladama te drugim pravnim osobama čija temeljna svrha nije stjecanje dobiti. Na sva pitanja spremno je odgovarala pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković pojasnivši kako je 21. siječnja raspisan natječaj za financiranje spomenutih udruga. Rok za dostavu prijava je 21. veljače.

„Mi smo s ovim radionicama krenuli ranije, prije situacije s koronom, no u posljednje vrijeme nismo ih bili u mogućnosti provoditi. Udruge želimo uputiti u pravila i uredbe koja se moraju poštivati prilikom podnošenja prijava, kako bi olakšali i njima i nama te dobili što više kvalitetnih programa i projekata”, pojasnila je Vinković i dodala kako je pri gradskom vijeću nedavno osnovan i Odbor koji se između ostalog bavi i mladima jer će ubuduće biti stavljen dodatan naglasak na programe koji se tiču mladih i participacije mladih.

„Udruge koje okupljaju mlade pozvane ovom prilikom da zajedno definiraju koja su to područja i koji su to programi i projekti koje mladi žele da Grad su/financira, a kako bi se implementirali u buduće natječaje. Želimo da nam mladi kažu kakav grad žele i da ih uključimo u procese odlučivanja. U planu je održavanje još jednog sastanka s udrugama koje će isključivo okupljati mlade od 15 do 30 godina. Dobrodošle su i neformalne skupine mladih”, rekla je.

Do sada je Grad financirao oko 40 udruga, a odaziv na radionice je jako dobar. Važno je spomenuti i kako su našim građanima na raspolaganju i nakon radionica, za sva pitanja i nejasnoće.

Održana je potom i druga radionica, namijenjena udrugama te pravnim i fizičkim osobama s različitim programima iz područja kulture i tehničke kulture. Marija Liščić Drmić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam, rekla je kako je jedan od glavnih ciljeva ostvariti interakciju s vinkovačkim udrugama. Objavljen je i Javni poziv za dodjelu financijskih potpora programima u području kulture i tehničke kulture grada Vinkovaca za 2022. godinu.

„Želimo ukazati na potencijalne pogreške i propuste, dobiti od njih povratnu informaciju, saznati kako im pomoći, što im možemo pojasniti, ali ih i uputiti na nove zakonske regulative, sve kako bi zajednički ostvarili neke ciljeve”, istaknula je pročelnica.

Na večerašnjim radionicama bio je i gradonačelnik Ivan Bosančić. I on je istaknuo zajedničku želju vladajućih i građana – omogućiti lakše provođenje projekata, da prijave budu prihvaćene na adekvatan način te pomoći udrugama lakše provesti prijave, ali i pravdati sredstva na kraju godine. „Početak je godine i smatram da je dobro da dobiju sve potrebne informacije za programe koje prijavljuju na natječaje koji se financiraju iz našeg proračuna, a dat ćemo im i potporu kroz sve europska sredstva koja će uspjeti ostvariti kroz prijavu projekata”, kazao je Bosančić i dodao kako to već rade kroz Agenciju i odjele.

Pozvao je još jednom sve udruge da im se slobodno obrate u bilo koje doba dana, jer zajedničkim snagama najbolje mogu postići ciljeve koje su zamislili.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 54 minute

VSŽ: 209 novooboljelih od koronavirusa

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 209 novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Aktualnoprije 1 sat

OECD otvorio pregovore o članstvu s Hrvatskom

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je da je otvorila pregovore s Hrvatskom i još pet zemalja o...

Aktualnoprije 2 sata

Završetak radova u Kačićevoj do 10. veljače

Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK) započeo je s radovima na sanaciji dijela mreže odvodnje u Ulici Andrije Kačića Miošića na...

Aktualnoprije 16 sati

Održane radionice pripreme za apliciranje za dodjelu sredstava, udruge dobile sve potrebne informacije

U svrhu pružanja potpore i savjeta za pripremu što kvalitetnijeg projektnog prijedloga, Grad Vinkovci organizirao je edukativne radionice koje su...

Vijestiprije 18 sati

Globus – Gradimo Lokalnu Održivost za Bolje Uspješnije Sutra

Globusi je novi autorski projekt Nansen dijalog centra iz Osijeka i deset partnerskih škola iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Kroz...

Aktualnoprije 19 sati

Marko Polešćuk brončani na kadetskom Grand Prix-u u Zagrebu

U Zagrebu je 22. i 23. siječnja na plivalištu Mladost u organizaciji Plivačkog kluba Medveščak održano treće kadetsko Grand Prix...

Aktualnoprije 20 sati

Poznati dobitnici nagrade vinkovačke kazališne publike “Joza”

U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci danas su prebrojani glasovi te su sada poznati dobitnici nagrade „Joza”. Javnosti će biti...

Aktualnoprije 21 sat

U Hrvatskoj 8 471 novih slučajeva u protekla 24 sata

U posljednja 24 sata zabilježeno je 8.471 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Najčitanije