“One su tu” u Vinkovcima

0
1485

Pozivaju se žene umjetnice iz cijele Hrvatske da prijave svoje radove za izložbu “One su tu” koja će se realizirati u suradnji s Galerijom likovnih umjetnosti “Slavko Kopač“ u Vinkovcima 8. ožujka 2020. godine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Cilj izložbe je učiniti vidljivim umjetnost žena koje su uvijek prisutne ali ipak nedovoljno vidljive u kulturnom životu grada te osvijestiti njihovu ulogu u suvremenom umjetničkom životu. Iako su žene u umjetnosti sveprisutne i prije 20. stoljeća, najviše kao objekti koji odražavaju ideale ljepote i nagone strasti, pojavljuju se najčešće u ulozi modela ili muze u umjetnikovom životu. Sve do druge polovice 20. stoljeća njihova pojava na umjetničkoj sceni može se smatrati izoliranim slučajevima. Stjecanjem prava na rad i prava glasa ostvarile su važnu funkciju u društvu ali je umjetnički rad i dalje stigmatiziran kao nedovoljno ozbiljan i nedorastao suvremenim problemima.

Povijest umjetnosti pisana je iz muškog pogleda i ženska umjetnost je stavljena na marginu postojanja bez priznavanja stvarnog značaja njihovog rada. Unatoč feminizmu svijet iz ženskih očiju i dalje je nedovoljno značajan da privuče suvremenu kritiku i dobije stručnu valorizaciju rada.

Uvjeti natječaja:

● Na natječaj za izlaganje jedna osoba može prijaviti najviše tri samostalna rada uz jedan       rad u suradnji ili kolektivu
● Na natječaj se mogu prijaviti osobe s boravištem u Hrvatskoj, regiji ili EU
● Prihvaćaju se radovi u svim medijima i tehnikama
● U prijavi je obavezno priložiti:
– kontakt podatke: ime i prezime, adresa, kontakt mail, kratka biografija autorice
– fotografije rada visoke rezolucije u JPG formatu (nakon selekcije rad se šalje u       originalnom obliku)
– naziv rada, dimenzija, godina nastanka, kratak opis predloženog rada
● Prijava na mail: one.su.tu@gmail.com